Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF’sinin SEC Tarafından Onaylanabileceğinin 3 Temel Sebebi

Winklevoss İkizlerinin geçen yılın Mart ayında sundukları Bitcoin ETF’sinin (Borsa yatırım fonu) SEC tarafından reddedilmesinden beri çok şey değişti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun olası bir Bitcoin ETF’sine izin verebilmesini sağlayacak en güçlü üç sebebe gelin beraber bakalım.

”Bu ETF’nin Kesinlikle Onaylanması Gerekiyor’

Bu haftanın başlangıcında, CBOE Global Markets, yeni bir borsa yatırım fonu başvurusunda bulunmuştu.  Van Eyck Investment ve SolidX  ‘Bitcoin Trust’ isimli hisselerini,  ETF olarak listeleyebilmek için iki başvuruda bulunmuştu ancak, başvuruların ikisi de Mart 2017 tarihinde kripto para piyasasının tamamen düzenlenmeyen bir piyasa olmasından dolayı reddedilmişti. CBOE Global Markets’in bu haftanın başında yaptığı başvurunun temeli bu reddi değiştirip Van Eyck Investment ve SolidX’in Bitcoin ETF’lerini listeleyebilmek.

Başvuru 26 Haziran tarihinde yapıldı ve başvurunun 51. sayfasında yer alan ifadelere göre, SEC’in bu konuda karar verme süresi 10 Ağustos Cuma günü son buluyor – yine de 45 günlük bir uzatma yapılması mümkün. Bu durum ETF hakkındaki kesin kararın 24 Eylül’e kadar verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Did the SEC Just Make it Easier to Launch a Blockchain Based ETF in the US?

Şimdiye kadar bu konuda yapılan yorumların hepsi olası bir Bitcoin ETF’sinin lehine gibi gözüküyor. Örnek vermek gerekirse, LogicBox Inc. firmasının başkanı Jeremy T. Goemaat şunları ifade etti:

”Ben kesinlikle SolidX’in Bitcoin hisselerinin listelenmesi ve ticaretinin yapılması taraftarıyım. Bu fon yüksek net değerli yatırımcıları hedef alan türden bir yatırım ve bu sebeple, bireysel yatırımcılar için bir risk olduğunu düşünmüyorum. Bence menkul kıymetler yerine Bitcoin’ler tarafından desteklenen ETF piyasa için çok daha sağlıklı olup, çok daha fazla stabilite sağlayacaktır.”

Travis Williams:

”Bence işe, yatırımcılara daha çok zarar verecek gibi duran eylemsizlik yerine, ETF’lere onay verme eylemi ile başlanmalı.”

Ryan Donohue:

”Bu ETF’nin kesinlikle onaylanması gerektiğini düşünüyoruz. Böylelikle daha fazla işletmenin daha fazla düzenleme ile içli dışlı olması sağlanır ve piyasa herkesin katılabileceği kadar güvenli olur.”

Halka açık yorumlar SEC’in sayfasından okunulabilir.

‘Artık Devir Değişti’ Dememizi Sağlayacak 3 Sebep

1 ) Bitcoin Fiyatında Patlama Yaşandı

Çoğu kişi 2017’nin Mart ayında Winklevoss İkizleri ETF başvurusunda bulunduğunda pek umutlu değildi. Bunun sebebi ise o zamanın en yüksek seviyesi 1.350 dolardan, 1.000 dolara olan bir düşüş. 350 dolarlık düşüş şu sıralar pek önemli gibi görülmese de, o zamanın piyasasında ölümcül bir kayıptı.

Şu an ise 6.000 dolar seviyelerinde gezinen Bitcoin birim fiyatı, Mart fiyatının neredeyse 6 katı büyükken, geçen senenin Aralık ayı fiyatı eski fiyatın neredeyse 20 katı büyüktü. Bu sırada Bitcoin’in toplam piyasa hacmi de 100 milyar doların üzerine çıktı ki bu durum düzenleyicilerin göz ardı edemeyecekleri bir şey.

2) Depolama ve Emanet Hizmetleri

Geleneksel yatırımcıların kripto para birimlerinden büyük oranda kaçınmaya çalışmalarının bir sebebi, bu kişilerin Trezor cüzdan sahibi ‘hodlerlar’ değil de, sıradan yatırımcılar olması olarak gösterilebilir.

Ancak bu durumda da bir değişim yaşandı ve piyasaya yeni oyuncular giriş yaptı. Coinbase ve Swiss Stock Exchange kurumsal yatırımcılara depolama ve güvenlik hizmeti sağlayacak büyük kurumlardan sadece ikisi.

3 ) Düzenlemelerin Rayına Oturması

Geçen seneki teklifin reddedilmesini büyük sebeplerinden birisi de, Bitcoin piyasasının büyük oranda ”düzenlenmemiş” olmasıydı.

”Eldeki kayıtlara bakılarak, Komisyon, Bitcoin için olan önemli piyasaların düzenlenmemiş olduğuna karar vermiştir.”

Ancak bundan sonraki yılda, Goldman Sachs ve JP Morgan gibi büyük yatırım bankaları kripto para işine girmeye başladıkça, Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri de adından söz ettirmeye başlamıştı.

Geçen ay, SEC’in kendisi Bitcoin,  Ether ve bir kaç diğer kripto para biriminin menkul kıymet olmadığını duyurduğunda piyasaya düzenleme ve kesinlik getirenlerden bir tanesi olmuştu.

Bu esnada IRS, (ABD’nin Gelir İdaresi) kripto para kullanan vergi kaçakçılarını yakalamak için uluslararası bir girişimde bile bulundu.

Bitcoin ETF ‘Belirgin Bir Olasılık’

Bunların hepsi bankaların ve hükümetlerin bu pastadan bir pay almaya çalıştığının göstergesi. Düzenlenmiş bir borsa yatırım fonu da bu konuda hükümete ciddi anlamda yardımcı olabilir.

Van Eyck Investment ve SolidX’in CEO’su Jan van Eck Bitcoin Trust’ın ”sigorta bileşeninin” yatırımcıları olası tehlikelere karşı koruyacağını da ifade etti.

CryptoGoldCentral.com‘un Andy Hoffman’ı ise CBOE tarafından yapılan son başvurunun, piyasadaki mevcut ayı trendine rağmen ciddi bir uğultu yarattığını düşünüyor.

”Uğultu bunun kabul edilebileceğine dair şansı olduğunu gösterir.”

”Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin yedi aydan fazla süredir güvenli bir şekilde kullanıldığını ve BTC’nin 100 milyar doların üstündeki piyasa hacmini de göz önüne alırsak, SEC’in bunu kabul etmesi çok belirgin bir olasılık.”

”Eğer SolidX Bitcoin hisseleri temelli ETF 10 Ağustos tarihinde onaylanırsa, bu Bitcoin fiyatında ve diğer kripto para fiyatlarında devasa bir patlama yaratacaktır. ”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment