Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Samsung’a Göre Kripto Para İşlemi Yapılacak En Güvenli Cihaz Akıllı Telefonlar – Peki Neden?

Güney Kore piyasasında neredeyse her alan hükmeden 290 milyar dolarlık teknoloji devi Samsung’a göre, akıllı telefonlar kripto para işlemi yaparken kullanılabilecek en güvenli cihazlar.

Akıllı Telefonlar > Laptop

Blockchain ve Jaxx gibi akıllı telefon tabanlı cüzdanlar, şu sıralar topluluktaki çoğu trader’ın  ödeme yapıp almak için kullanmakta olduğu popüler uygulamalardan bir kaç tanesi.

Samsung bünyesinde çalışan ve kıdemli bir iletişim teknolojileri danışmanı olan Joel Synder, yayınladığı yeni bir araştırmada akılı telefonların laptop ve diğer cihazlara kıyasla çok daha fazla güvenli olduğunu belirtti. Joel bunun temel sebebinin çoğu akıllı cihazda bulunan Trusted Execution Environment (TEE) olduğunu vurguladı.

Çoğu akıllı cihaz şu an direkt olarak TEE teknolojisi ile üretiliyor ve bu sistem cihazdan bağımsız bir şekilde kendi hafızası ile depolama birimine sahip farklı bir uygulama birimi olarak görev yapıyor. Bu sebeple, Android gibi işletim sistemleri bile TEE’ye ulaşıp birimin içerisindeki bellekte herhangi bir değişim yapamıyor. Bunu bir çeşit güvenli oda gibi düşünebiliriz.

Olası bir hacklenme veya güvenlik açığı durumunda, saldırganlar TEE’ye girip bir kripto para cüzdanının özel anahtarı gibi bilgileri alamıyorlar çünkü TEE cihazdan tamamen bağımsız çalışıyor.

Hard disk veya SSD gibi birimlere bağlı olarak çalışan laptop veya masaüstü bilgisayarlarda ise, bir saldırgan belleğe rahatça ulaşıp değerli mali bilgileri, şifreleri, cüzdan anahtarlarını çalabilir. Bu da elimizdeki bütün miktarın bir anda buharlaşması anlamına geliyor.

Synder bu konuyu şu şekilde açıklıyor:

”Bu özellik tam olarak akıllı cihazların kripto para cüzdanı konusunda dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara oranla daha iyi olmasının nedeni: donanım tabanlı TEE’nin sağladıkları olmadan, cüzdan anahtarları saldırıya daha açık. Ama burada önemli bir husus yer alıyor: acemi bir cüzdan geliştiricisi cüzdanın anahtarlarını telefonun normal depolama biriminde saklamayı seçecek şekilde tasarım yapabilir ki bu durumda akıllı telefon platformunu kullanmak size çok az ekstra güvenlik sağlayacaktır. Veya belki de cüzdanın kendisi bir malware olabilir ve bu durumda durum tam tersi olur. Ancak doğru cüzdan ve TEE akıllı telefon teknolojisi sayesinde, paranızı depolayabileceğiniz daha güvenli bir yer yok.”

TEE Odaklı Daha Fazla Gelişme

 

Samsung’un rakibi HTC, ”dünyanın ilk blockchain telefonu” başlığı ile yeni bir akıllı telefon geliştiriyor. 

2016 yılının Aralık ayında, Cornell Üniversitesi içerisinde Profesör Emin Gün Sirer tarafından yürütülen bir araştırma ekibi, TEE kullanan güvenli donanımlar ile bitcoin’i ölçeklendirme fikrini ortaya atmıştı.

Cornell araştırma ekibi akıllı cihazların içerisinde TEE kullanma fikrinin de ötesine geçti ve Intel CPU’larının üzerinde var olan TEE’lere, Teechan isimli bir teknoloji ekledi.

TEE’ler hangi cihazda bulunursa bulunsun ondan bağımsız işlem yaptığı ve yaptığı işlemleri zincir dışında tamamladığı için, bu güvenli teknolojiyi temel alan ölçeklenme çözümleri saniyede 2.480 işlem yapabilme gibi önemli bir başarıya sahip.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment