Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Stablecoinlerden Beklentisini Açıkladı

İngiltere Merkez Bankası, vatandaşların bir stablecoin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için konuya dair finansal risklerin ortadan kaldırılması ve kullanılacak stablecoinin, bankacılık sektöründekine benzer şekilde regüle edilmesi gerektiğini açıkladı.

Merkez Bankası (BoE), pazartesi günü dijital paraların genel özellikleri hakkında bir rapor yayımladı. Raporda özel kuruluşlar tarafından üretilen, genelde 1:1 olacak şekilde bir ulusal para birimine sabitlenmiş stablecoinler ele alındı.

“Değeri, her daim sabit kalmalı”

İngiltere Merkez Bankası, yaygın şekilde kullanılma potansiyeli bulunan stablecoinlerin değerinin her daim sabit kalması ve 1:1 olacak şekilde paraya çevrilebilmesi gerektiğini açıkladı. Birleşik Krallık‘ta böyle bir stablecoinin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için öncelikle hukuki altyapının oturtulması gerektiği belirtildi.

Ödeme amaçlı kullanılan stablecoinlerin, finansal risk bakımından bazı riskler barındırdığı düşünülüyor. BoE raporuna göre bu risklerin giderilmesi için stablecoin temelli ödeme zincirlerinin, geleneksel ödeme zincirleri ile aynı regülasyonlara tabi olması gerekiyor.

İngiltere Merkez Bankasının diğer beklentisi, stablecoinlerin banka mevduatları ile aynı standartlara uyması. Bunun için stablecoin üreticilerinde sermaye ve likidite şartı, merkez bankası desteği ve olası bir sorun halinde mevduat sahiplerine ödeme yapmak için kullanılacak bir kaynak aranabilir.

Merkez bankaları için yeni soru işaretleri doğurdu

Dijital merkez bankası parası (CBDC) olarak bilinen varlıkları da inceleyen BoE, “dijital para” çatısı altında toplanan varlıkların insanlarda güvenlik algısı yarattığını ve kullanım kolaylığı sağladığını belirtiyor.

Dijital paranın toplum düzeyindeki kullanım oranının artması halinde “bankaların bu duruma uyum sağlamak” zorunda kalacağı, bunun makroekonomik istikrar açısından yeni fırsatlar ve riskler doğurabileceği düşünülüyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Parayı kullanış şeklimizin hızla değiştiği, gitgide dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Stablecoinlerin birer ödeme aracı olarak kullanılma ihtimali ve ortaya çıkan yeni CBDC planları; merkez bankaları, hükümetler ve toplumun tamamı için dikkatle değerlendirilmesi gereken soru işaretleri doğurdu. Bu yeni dijital para formlarının geleceği söz konusu olduğunda, zor ve uygun soruları dile getirmek gerekli.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!