Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığından Blockchaine Yatırım Çağrısı

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı, blockchain sektörünün zaman geçtikçe büyümeye devam edeceğini belirterek ülkedeki kuruluşları blockchain projelerine yatırım yapmaya çağırdı. Bakanlık, blockchain teknolojisinin kullanım alanlarına dair bazı bilgiler verdi.

Sanayi ve Bilişim Bakanlığı ile Siber Güvenlik ve Bilgilendirme Merkezi Komisyonu, blockchain kullanımının artırılması ve sektörün kalkınması için bir bildiri yayımladı. Blockchain teknolojisinin, bilgi teknolojileri içinde önemli bir rol oynadığı belirten yetkililer, blockchain sektörünün 2030’daki halinin, şimdikinden çok daha büyük olmasını öngörüyorlar.

Sektör genelinde iş birliği yapılması isteniyor

Bakanlık bildirisinde; blockchain teknolojisinin tedarik zinciri yönetiminde, gıda ve ilaç gibi ürünlerin takibinde, veri paylaşımında, kamu hizmetlerinde, dijital sertifikalarda, akıllı şehir projelerinde, fikri mülkiyet haklarının korunmasında kullanılabileceği belirtildi.

Çin’deki kuruluşlardan blockchainin endüstriyel kullanımını desteklemeleri, blockchain alanında yapılan araştırma ve inovasyonları desteklemeleri ve bu alana yaptıkları yatırımları artırmaları isteniyor. Bunun için devlet kurumları, özel kuruluşlar, üniversiteler ve araştırma enstitüleri iş birliğine çağrıldı.

Devletten blockchain girişimlerine destek

Blockchain teknolojisinin büyük veri, bulut bilişim, yapay zeka gibi diğer teknolojiler ile birlikte kullanılması teşvik edilirken; bu alanda çalışmalar yürüten girişimlere destek mesajı verildi.

Devlet kurumlarından, blockchain şirketleri arasında rekabetçi etkinlikler düzenleyerek ve kalifiye blockchain şirketlerine özel vergi politikaları uygulayarak sektöre katkıda bulunmaları bekleniyor. Özellikle yerel yönetimlerden, bu alandaki yetenekli isimlere destek olmaları istendi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Ekim 2019’da katıldığı bir oturumda “blockchainin sunduğu fırsatların kaçırılmaması gerektiğini” söylemişti. Bu yıl hazırlanan 14. beş yıllık kalkınma planında ilk kez blockchainin bahsi geçti ve blockchain teknolojisine, 2035 Vizyonu kapsamında yer verildi.

2013 ve 2017 tarihlerinde aldığı kararlarla önce finansal kuruluşların kripto para kullanımına, ardından kripto para borsalarına kısıtlama getiren Çin, geçen ay kripto para madenciliği ile tradingine karşı sıkı önlemler alacağını duyurdu. Ülkede, kripto para işlemlerine yönelik bir engelleme bulunmuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!