Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BoJ Yetkilisi: Dijital Yuan Küresel Finans Sistemine Hakim Olamaz

Japonya Merkez Bankası (BoJ) yetkilisi Kazushige Kamiyama, Çin’in dijital yuanının küresel finans sistemine hakim olamayacağını söyledi. Kamiyama, dijital yuanda kullanılan teknolojinin ilerleyen zamanlarda eskide kalabileceğine inanıyor.

Japonya Merkez Bankası’nın CBDC yetkilisi Kazushige Kamiyama, Bloomberg’e konuk oldu. Kamiyama, küresel çapta merkez bankalarının halihazırda ödeme sistemlerinde gelişme gösterdiğini ifade etti. Bu nedenle, herhangi bir CBDC’nin küresel finans sisteminde dominant olacağına inanmanın zor olduğunu söylüyor.

CBDC için uygun teknoloji gerekli

Bazı merkez bankaları, CBDC çalışmalarına ve testlere başladı. Çin ise bu konuda diğer ülkelere kıyasla daha hızlı ilerleme kaydetti. Teknolojinin sürekli gelişip ilerlediğini belirten Kazushige Kamiyama, Çin’in dijital yuan için kullandığı teknolojinin geride kalabileceğini düşünüyor. Hatta Kamiyama’ya göre, Çin’deki teknolojik yeniliklerin önü bile kapanabilir.

“Merkez bankası olarak hazırlıklı olmalıyız”

Kamiyama, CBDC’lerin gelecekte bir ödeme aracı olabileceğini söylüyor. “Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte merkez bankası olarak dijital para konusunda hazırlıklı olmamız gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Kamiyama, CBDC çıkarma planlarının olmadığını belirtti.

5 Nisan’da BoJ, CBDC çalışmalarına başladığını açıklamıştı. 1 Mart 2022’ye kadar sürecek olan ilk aşama deneylerde teknik gereklilikler test edilecek. Kamiyama, “CBDC çıkarmadan önce çözmemiz gereken problemleri görmek istiyoruz.” dedi.

Biden yönetimi dijital yuan konusunda endişeli

Joe Biden yönetimi, dijital yuan incelemelerini artırmaya başladı. Bazı yetkililer, bu paranın uzun vadede ABD dolarının küresel rezerv para birimi statüsünü elinden alabileceğinden endişe duyuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!