Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası CBDC Deneyini Başlattı

Japonya Merkez Bankası (BoJ), dijital merkez bankası parası deneyine başladığını açıkladı. Deneyin birinci aşaması, 1 Mart 2022’ye kadar sürecek.

BoJ’un yaptığı açıklamaya göre, mevcut durumda CBDC çalışmaları için gereken temel hazırlıklar tamamlandı. CBDC testinin ilk aşamasında üretim, dağıtım, kullanım gibi teknik gereklilikler test edilecek.

Deney üç aşamalı olabilir

Reuters haberinde, 1 Mart 2022’den sonra yapılması planlanan ikinci aşama deneyde, CBDC’nin işlevi üzerine daha detaylı bir çalışma yapılacağı belirtiliyor. Gerekli görülürse, ikinci aşamadan sonra üçüncü bir aşama deney daha yapılıp işletme ve kullanıcıların pilot programa katılımı sağlanabileceği ifade ediliyor.

CBDC çıkarma planları yok

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, 15 Mart’ta CBDC çıkarma planları olmadığını ancak bu konuda hazırlıklı olmak gerektiğini söylemişti. BoJ yetkili müdürü Shinichi Uchida ise bankanın henüz bir CBDC çıkarma planı olmamasına rağmen bu konuda deney yapmanın gerekli olduğunu vurguladı.

Merkez bankasının CBDC’den beklentileri

Bankanın 9 Ekim 2020 tarihli duyurusunda; CBDC’nin nakit parayla birlikte kullanılabilmesi, özel ödeme yöntemlerini desteklemesi ve dijital topluma uygun olması beklendiği belirtiliyor. Aynı zamanda banka, CBDC’nin iki farklı türde olacağını söylüyor. Birincisi, büyük fonlar ve şirketler tarafından kullanılmak üzere, diğeri ise vatandaşların ve ortalama şirketlerin kullanımı için olacak. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!