Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Borsa İstanbul Kararı Kripto Para Gruplarını da Vurabilir

Borsa İstanbul kripto para yatırımcılarını da yakından ilgilendirebilecek bir disiplin kararı aldı. Bu karar doğrultusunda Borsa İstanbul’da işlem yapma yetkisi olan kişilerin sosyal medyada yanıltıcı yatırım tavsiyesi vermeleri de disiplin cezası gerektiren haller arasına eklendi. Bu kişilere kesilecek para cezasının alt sınırı 10 bin; üst sınırı ise 5 milyon TL’ye çekildi. WhatsApp gruplarında yatırım tavsiyesi vereler ve bu gruplara üye olanlar ise en az 50 bin TL ceza ödeyecekler.

Yeni Sermaye Piyasası Kurulu yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yönetmelik ile birlikte Borsa İstanbul bünyesindeki borsacılık faaliyetlerinde bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler kapsamında yatırım tavsiyesi verenlere uygulanacak para cezasının alt sınırı 5 binden 10 bin TL’ye; üst sınırı ise 50 binden 5 milyon TL’ye çıkarıldı.

WhatsApp Kullananların Dikkatine

Yeni güncelleme ile ilgili yönetmeliğin 53. maddesinde bir düzenleme yapıldı. Artık borsada işlem yapma yetkisi olan kişiler; gazete, televizyon, İnternet, sosyal medya gibi kanallar aracılığıyla sermaye piyasası ile ilgili yalan, yanlış, yanıltıcı yorum yapar veya tavsiyede bulunurlarsa disiplin cezası alacaklar.

Söz konusu platformları WhatsApp’ın da kapsadığını belirtelim. Sosyal medya veya üyelik bazlı kapalı gruplar üstünden yatırım tavsiyesinde bulunan ve borsaya ilişkin yanıltıcı bilgiler paylaşan kişiler de para cezasına çarptırılacaklar. Bu amaçlarla kurulmuş olan online gruplar da disiplin cezası gerektilen haller arasına alındı. Getirilen düzenleme doğrultusunda bu gruplarda yer alan kişilere en az 50 bin TL para cezası uygulanacak.

Kripto Para Takipçilerinin Dikkatine

Başta sermaye piyasalarını kapsayan bu ceza kripto para yatırımcılarını da yakından ilgilendiriyor olabilir. Kripto para birimleri ülkemizde henüz tam anlamıyla regüle edilmemiş olsalar bile zaman zaman sermaye piyasalarına benzer yasalara tabii tutulmaktadır.

Yerli kripto para yatırımcıları baştan Telegram, WhatsApp ve Twitter olmak üzere birçok farklı sosyal medya platformu aracılığıyla iletişim kurmaktadırlar. Bu platformlarda kripto para grafiklerini inceleyerek kişisel analizlerini paylaşan hesaplar olduğu gibi pump&dump gibi faaliyetler gösteren, insanlara belli kripto para birimlerine yatırım yapma çağrısında bulunan hesaplar da bulunmaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment