Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Borsa İstanbul’da Açığa Satış Yasağı

Borsa İstanbul’un birkaç saat önce yayınladığı KAP bildirimine göre bazı açığa satış işlemlerine geçici yasak getirildi.

Türkiye’deki yatırımcılar Borsa İstanbul tarafından aksi belirtilinceye dek Akbank (AKBNK.E), Garanti Bankası (GARAN.E), Halkbank(HALKB.E), İş Bankası A.Ş. C grubu (ISCTR.E), TSKB (TSKB.E), Vakıfbank (VAKBN.E), Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK.E) paylarında açığa satış yapamayacaklar.

Kaynak: KAP

Önemli Karar

Borsa İstanbul’un sabaha karşı yayınladığı bu bildiri kısa süre içerisinde pek çok yatırımcının ilgisini çekti.

Borsa İstanbul tarafından alınan bu karar bazıları tarafından doğru bulunurken bazıları tarafından sertçe eleştiriliyor. Bu kararı eleştiren kişiler, bu yasağın diğer hisseleri etkileyeceğinden endişeleniyorlar.

Niye Alındı?

Borsa İstanbul’un tam olarak neden böyle bir karar aldığına dair henüz kesin bir bilgi yok. Ancak yatırımcılar bunun ABD’deki gelişmelerle ilgili olduğunu düşünüyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Borsa İstanbul, bu duyurunun ardından banka hisselerini koruyabilmek için böyle bir karar almış olabilir.

Borsa İstanbul’un bu kararı almasına yol açan bir diğer şey ise ABD’deki Halkbank soruşturması olabilir. Manhattan’daki federal bir mahkeme birkaç saat önce Halkbank ile ilgili soruşturma yapmaya başladı. Ülkedeki yetkililer Halkbank’ın ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiğinden şüpheleniyorlar. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre “Halkbank üst yönetiminin Türk hükümetindeki üst düzey yetkililer tarafından desteklendikleri ve korundukları” düşünülüyor.

Merkezi Otorite

Borsa İstanbul tarafından alınan bu karar bazı kesimler tarafından gayet doğru bir adım olarak değerlendirilse de bazı yatırımcılardan sert tepki gördü.

Borsa İstanbul’un söz konusu paylardaki açığa satış işlemlerini böylece yasaklayabilmesi, ülkedeki bazı yatırımcılar tarafından eleştiriliyor. Bunun “emrivaki” bir karar olduğunu düşünen insanlar, bu kararın piyada güvensizliğe yol açacağını söylüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment