Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Borsa İstanbul’da Matematikle Milyarder Oldu

Oğuzhan Şahinkaya, Borsa İstanbul’da Gübretaş hisselerine yatırım yaparak 2.2 milyar liralık servet elde etti. Bu serveti “matematikle, analizle” kazandığını söyleyen yatırımcı, “Hisselerimi satmayacağım.” açıklamasında bulundu.

Bir öğretmen çocuğu olan Oğuzhan Şahinkaya hisse fiyatı henüz 3 lirayken Gübretaş’a yatırım yapmaya başladı. Gübretaş hisseleri şirketin Söğüt’te altın bulunduğu haberleri ile yükselmeye başladı. Şirketin yüzde 8.7’sine sahip olan Şahinkaya bu haberin ardından 2.2 milyar liralık servet elde etti. Şahinkaya hikayesini HaberTürk’ten Rahim Ak ile paylaştı.

Oğuzhan Şahinkaya’yı tanıyalım: Kimdir, hikayesi nedir?

Çiçeği burnunda milyarder Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olarak elektrik-elektronik mühendisi oldu. Öğretim hayatı boyunca şirketlerin izahnamelerini (kripto para sektörü için ‘whitepaper’), faaliyet raporlarını ve bilançolarını okudu. Hisse yatırımı yapmaya bu dönemde başladı.

2009 yılındaki kriz sırasında evini satıp Tofaş hissesi aldı. Burada kazandığı para ile Bursa’da Şahinkaya Hexagon Koleji ve Özel Şahinkaya Eğitim Kurumları’nı kurdu. Bunun ardından yatırım hayatına devam etti.

3 liradan Gübretaş hissesi satın aldı

Hisse yatırımcısı fiyatı henüz 3 lirayken Gübretaş hissesi almaya başladı ve buna iki yıl boyunca devam etti. Yüzde 75’i Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait olan; yüzde 24.05’i ise halka açık olan şirketin yüzde 8.7’lik hissesini Şahinkaya satın aldı. Şahinkaya böylece şirketin halka açık kısmının üçte birini elinde tutuyor. Şahinkaya bu yatırımı yaparken bazı zorluklar yaşadı. Rahim Ak’a konuşan Şahinkaya şöyle söyledi:

“Pandemide 1 hafta boyunca çocuğumla bile konuşamadım. Battığımızı düşündüğüm için. Eşim bana Türkiye’de kimse bilmiyor sen mi görüyorsun’ diyordu. Ama ben matematiğin kazandıracağını biliyordum. Herkese aynı şeyi söylüyorum: Sabır.”

Hisse fiyatı 76 liraya kadar yükseldi

23 Aralık tarihinde bir haber çıktı. Bu haber, Gübretaş’ın Söğüt’teki altın madeninde 3.5 milyon onsluk altın bulunduğu haberiydi. Bu madenin değeri 6 milyar dolar. Gübretaş hisseleri bu haberin ardından yükselişe geçti.

O dönemde 46 lira olan hisse fiyatı 76 liraya yükseldi. Şirketin 15.3 milyar liralık değeri 25.5 milyar liraya çıktı. Şahinkaya bunların olacağını “matematik ve analiz” sayesinde öngördüğünü söyledi. Koza Altın’ın faaliyet raporunu inceleyen yatırımcı, 2018 raporunda 12.2 milyon ons olarak gözüken altın rezervinin bir sonraki yılda 8 milyon ons olduğunu fark etti. Bunu Gübretaş ile ilişkilendiren Şahinkaya yatırım yapmaya böyle başladı.

Milyarder oldu ama hisselerini satmıyor

Şahinkaya yaşanan bu gelişmelerle 2.2 milyar liralık bir potansiyel servet elde etti. Ancak yatırımcı bu hisseleri satmayacağını dile getirdi. Şahinkaya şu açıklamayı kullandı:

“Para, milyarderlik önemli değil. Ben sadece o şirketin ortağıyım. Temettü almak için yatırım yaptım. Bundan sonra da hisse satmayacağız. Kar payı alacağız. Devletin güzide kurumu ile ortak oldum. Allah bunu nasip etti. Bu bana yeter. Ben burada oldukça da küçük yatırımcı için de iyi oluyor. Çünkü manipülatörler ben burada olduğum için korkuyorlar gelmiyorlar. Her piyasa düzeltme ister ancak hissenin daha istikrarlı olmasını da sağlıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!