Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boston Fed Bu Yıl Dijital Doların Whitepaper’ını Paylaşacak

Boston Fed Başkanı, çarşamba günkü konuşmasında Federal Rezerv olarak bir dijital merkez bankası parası çıkarmak için ne gibi bir teknolojiye ihtiyaç duyulacağını araştırmayı sürdürdüklerini açıkladı.

Dijital dolar araştırmalarının bir kısmı, Boston Fed ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) iş birliği ile yürütülüyor. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, CBDC’yle ilgili bir karara varılmadan önce “daha fazla araştırma yapılması” gerektiğini söyledi.

Artılarıyla eksilerini değerlendirecekler

Rosengren; dijital merkez bankası parasının finansal katılımı artırırken, uluslararası para transferlerinin maliyetini düşürebileceğini söyledi. Merkez bankalarının, dijital para sayesinde daha esnek para politikaları izleyebileceği belirtildi.

Dijital paranın, bu artılardan bağımsız olarak finansal istikrara karşı tehdit oluşturabileceği düşünülüyor. Boston Fed başkanı, dijital paranın artılarıyla eksilerinin daha kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerektiğini açıkladı.

Üçüncü çeyrekte whitepaper yayımlanacak

Boston Fed, dijital paranın doğuracağı olası sonuçları gözlemleyebilmek için MIT bünyesindeki Digital Currency Initiative ile ortak bir araştırma yürütüyor.

Boston Fed ve MIT, bu proje kapsamında yazılan whitepaper’ı ve geliştirilen kodu, yılın üçüncü çeyreğinde açık kaynaklı olacak şekilde kamuyla paylaşmayı planlıyor.

Projenin ilerleyen adımlarında gizlilik, suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele gibi özelliklerin üstünde durulması beklenirken, Rosengren şunları söyledi:

“Bir dijital merkez bankası parasının, tam olarak hangi sorunları çözmek için tasarlandığını ve bu sorunların daha ucuz ve etkili bir şekilde çözülüp çözülemeyeceğini anlamak, çok önemli.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!