Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yatırımcılarından 800 Milyon Dolar Alan Şirketi Brezilya Devlet Başkanı’na Şikayet Etti

Atlas Quantum tarafından dolandırıldığını öne süren bir Bitcoin yatırımcısı, olayı gündeme getirebilmek için Brezilya’nın başkenti Brasília’ya gidip, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya seslendi.

Bitcoin yatırımcısı Gilliard Jorge, on binlerce yatırımcıdan toplamda yaklaşık 1 milyar dolar değerinde para toplayan Atlas Quantum’u doğrudan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya şikayet etti.

Dünya genelinde 200.000 kişi yatırım yaptı

Atlas Quantum adlı bir şirket, 2017 yılında kripto para alım-satım hizmeti vermeye başladı. Livecoins’e göre insanlar, buraya gönderdikleri Bitcoinler üstünden %4’e kadar varan oranlarda kazanç elde ediyordu.

Brezilya Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu, 2019’da yaptığı incelemeler sonucunda sunulan hizmetin toplu yatırım sözleşmesi (collective investment contract) olarak sınıflandırılmasına ve şirketin kayıt dışı faaliyet gösterdiğine karar verdi.

Para çekme işlemlerini durdurmak zorunda kaldı

Yatırımcılar, regülatörden çıkan bu kararın ardından şirketten para çekme talebinde bulundular. O ana dek yatırımcılardan 10.000’den fazla Bitcoin toplamış olan Atlas Quantum, bu talebi karşılayamayacağı için çekim işlemlerini tamamen durdurdu.

Şirket, kullanıcıların içeride kalan paralarını alıp Bitcoin Quantum diye bir kripto para üretti. Bunların ederi, Bitcoin ile kıyaslandığında yüzlerce kat daha düşük kalıyordu.

CNN’in Mart 2021 tarihli haberine göre Atlas Quantum, dünya genelinde 200.000’den fazla insandan, yaklaşık 15.000 tane Bitcoin aldı. Bunların güncel kurla değeri, 800 milyon doları aşıyor.

Mağdurlar arasında bir davadan aldığı 55.000 dolarlık tazminatı şirkete göndermiş ve Atlas Quantum üzerinden o dönemin parasıyla 8.500 dolarlık Bitcoin almış insanlar bulunuyor.

Devlet Başkanı’na şikayet etmeye gitti

Bu mağdurlardan biri olan Gilliard Jorge, çarşamba günü 2 yıldır çözülememiş davayı gündeme getirmek için Brasília’ya gitti.

Olayı YouTube kanalından da paylaşan yatırımcı, Atlas Quantum’un CEO’su Rodrigo Marques’i Devlet Başkanı Bolsonaro’ya şikayet etti. Yerel haber kaynaklarına göre Jorge şunları söyledi:

“Sayın Başkan, ben tüm birikimini Atlas Quantum’a ve şirketin sahibi Rodrigo Marques’e yatırmış insanlardan biriyim. Pandeminin ortasında … işsiz kalmış 40.000 ailenin parası, bu adamda.”

bolsonaro-bitcoin

2019’dan sonra yeniden ortaya çıktı

Brezilya’da mağdur olan yatırımcılar, bu ayın ortasında 2019’dan beri kayıp olduğu düşünülen Marques’in izine dair bir ipucuna rastladılar.

Yerel haber kaynaklarından Bitcoin Portal’a göre mağdurlar, São Paulo’daki lüks bir konutun önünde toplandılar. Mağdurlar evin önünde günlerce beklemişse de, Marques’in görülmediği aktarıldı.

Atlas Quantum, şirketin bir saadet zinciri olduğu iddiasını reddederek, “Atlas Quantum sayesinde pek çok yatırımcının para kazandığını unutmamak lazım.” diyor.

atlas-quantum

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!