Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya Kripto Para Birimi İçin Tarih Verdi: 2022

Dünyanın dört bir yanından gelen milli kripto para birimi projelerine bir yenisi daha eklendi. Brezilya merkez bankası 2 yıl içerisinde milli bir kripto para çıkarabileceklerini açıkladı.

Gün geçtikçe kitlelerin dijital paraya daha çok ilgi duyması ile ülkeler kendi planlarını oluşturmaya başladı. Çoğu hükümet Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) gibi merkeziyetsiz kripto para birimlerine sıcak bakmazken, çareyi işe kendileri el atmakta arıyorlar. Ülkeler, hem kontrolünün devlet tarafından sağlanabileceği hem de giderek gelişen kripto para dünyasına ayak uydurulmasına katkı sağlayacağı için kendi dijital merkez bankası paralarını (CBDC) çıkartmayı daha cazip buluyorlar.

ABD dijital paraları araştırırken, Çin ve Güney Kore CBDC için ilk resmi adımları atmaya başladı. Dünyada yankı uyandırmaya başlayan CBDC için bu kez Brezilya da açıklamalarda bulundu. Brezilya merkez bankası Banco Central başkanı, halka 2023 yılından önce bir milli dijital para çıkarılabileceğini mujdeledi. Yerel bir medya kuruluşunun 2 Eylül’de yayınladığı habere göre, Brezilya merkez bankası CBDC için ilk adımı atmaya 2022 yılında hazır olabilir. Banco Central Başkanı Roberto Campos Neto, merkez bankasının amaçlarından birinin Brezilya finansal sistemini çağdaş hale getirmek olduğunu, bir CBDC çıkarılmasının da dünyanın gidişatı yönünde doğal bir sonuç olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda, parada dijitalleşme yoluna gidilmesinin banknot ve madeni para basmaktan daha hesaplı olacağı sonucuna varıldığı dile getirilmişti. Merkez bankasından gelen resmi verilere göre, para basma işlemi ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının %1-%2’sine denk geldiği açıklanmıştı.

Şimdilik Dijital Para Yok Demişlerdi

Brezilya merkez bankası geçtiğimiz haftalarda dijital para birimlerini incelemek üzere bir ekip kurulduğunu duyurmuştu. Kurulan bu ekip merkez bankasının dijital bir para çıkarmak üzerine çalışıp çalışmadığını akla getirmişti. Fakat, merkez bankası yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre kurulan bu çalışma grubunun amacının reali dijitalleştirmek değil, toplumu dijital paralar konusunda aydınlatmak ve dijital paraların PIX sistemi içerisinde nasıl değerlendirilebileceğini araştırmak olarak belirtmişti.  PIX sistemi, bu yıl sonunda Brezilya hükümeti tarafından çıkarılması planlanan dijital ödeme sistemidir; PIX ile vatandaşlar ATM, cep telefonu ya da internet bankacılığı aracılığıyla kolayca işlem yapabilecekler.

Merkez bankası cephesinde dijital para belirsizliği geçmiş olacak ki, son yapılan açıklamalarla dijital bir merkez bankası parasının vatandaşlara önümüzdeki yıllarda sunulacağı bilgisi paylaşıldı. Merkez bankası başkanı milli bir dijital paranın arkasında ulusal bir güvence olmayan Bitcoin gibi para birimlerinden ayrı tutulması gerektiğini, çıkarılmak istenen milli kripto paranın realin dijital bir temsilcisi olarak görülmesi gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment