Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 10 Bin Dolar Altında: Düşüş Sebebi Ne?

En büyük kripto para birimi olan Bitcoin dün 11,000 dolar altına düştü ve bunun ardından değer kaybetmeye devam edip 10 bin dolar altına kadar geriledi. Şimdilik 10,300 dolardan işlem gören Bitcoin bu düşüş ile birlikte piyasadaki pek çok yatırımcıya şok etkisi yarattı. Peki Bitcoin neden düşüyor, BTC’nin düşüş sebebi ne?

Bitcoin 30 günü aşkın süredir 10 bin dolar üstünden işlem görüyordu ve bu durum birçok yatırımcının kafasında ‘yeni bir boğa koşusu mu gelecek?’ sorusunu uyandırmıştı. Fakat Bitcoin (BTC) dünkü satış işlemlerinin ardından hızla değer kaybetmeye başladı.

Günlük Bitcoin grafiği, TradingView

Düşüş Sebebi Bu Olabilir

Son 24 saat içerisinde %10 oranında değer kaybeden Bitcoin için düşüş sebebi ne, merak ediliyor. Piyasaların karmaşık yapısı nedeniyle bu soruya kesin bir yanıt vermek bir hayli güç. Fakat çoğu uzman Bitcoin fiyatındaki düşüşün madencilerce tetiklendiğini düşünüyor.

Dün paylaştığımız yazılarda Bitcoin madencilerinin yüklü miktarda kripto para satmaya başladıklarını aktardık. Özellikle Çinli bazı Bitcoin madencileri birkaç gündür milyonlarca dolarlık Bitcoin satıyorlar ve bu, piyasanın üstünde tabiri caizse ‘satış baskısı’ oluşturuyor. Bu da Bitcoin’in aşağı yönde hareket etmesi için zemin hazırlıyor.

S&P500 ile Bağlantısı Olabilir mi?

Kripto para piyasasında yaşanan bu düşüşü yalnızca madenciler ile açıklamak pek mümkün olmayabilir. Çünkü dün yalnızca kripto para piyasasında değil hisse piyasalarında da düşüş yaşandı.

Bitcoin özellikle Koronavirüs sürecinde altın ve S&P500 piyasaları ile daha bağlantılı bir şekilde hareket etmeye başladı. Bu bağlantı zaman zaman Bitcoin’in işine yarasa da zaman zaman ani düşüşlere sebebiyet verebiliyor. Bazı analistler, dün S&P500 Endeksi’nde de sert bir düşüş yaşandığını ve Bitcoin fiyatındaki düşüşün bunun ile açıklanabileceğini düşünüyorlar.

CME Boşluğuna Dikkat

Bitcoin 10 bin dolar altına indikten kısa bir süre sonra yeniden bu seviyenin üstüne çıkmayı başardı. Fakat Bitcoin fiyatının bu kadar düşmüş olması pek çok yatırımcıyı endişelendirmeye başladı. Bu endişenin kaynağı ise elbette bir süredir doldurulmayı bekleyen CME boşluğu.

9,700 dolardaki CME boşluğu, Kaynak

Kripto para uzmanları bundan birkaç gün önce 9,700 dolar seviyesindeki CME boşluğuna dikkat çekerek yatırımcıları bu yöne doğru görülebilecek olası bir hareketliliğe karşı uyardılar. Bu gibi boşluklar CME Group’un kısıtlı işlem saatleri nedeniyle oluşmaktadırlar. Eğer Bitcoin CME Group’un kapalı olduğu bir saat aralığında ani bir dalgalanma yaşarsa; CME Group’un kapanış fiyatı ile açılış fiyatı arasında ciddi bir fark oluşur ve bu da bir boşluğa yol açar. Bitcoin her ne kadar bu boşlukları doldurmaya yatkın olsa da bunun kesin olduğu söylenemez.

Vadeli Piyasasını Ağır Vurdu

Bitcoin fiyatının bu kadar sert bir şekilde düşmüş olması spot yatırımcılarının yanı sıra vadeli işlem yatırımcılarını da etkiledi. Fiyatın neredeyse 1,500 dolar düşmüş olması, Bitcoin için uzun pozisyon almış olan yatırımcıların tasfiye olmasıyla sonuçlandı.

Cryptometer verilerine baktığımızda vadeli işlem piyasasında son 24 saat içerisinde ne kadar pozisyonun tasfiye edildiğini görebiliyoruz. Bu veriler bize bu süreçte tasfiye edilmiş uzun pozisyonların toplam değerinin 300 milyon dolardan fazla olduğunu göstermekte.

Vadeli işlem piyasasına genel bakış, Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment