Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya’nın Beklenen Kripto Para Yasa Tasarısına Meclisten Onay: Son Aşamada

Brezilya Temsilciler Meclisi, uzun bir bekleyişin ve çalışmanın ardından nihayet kripto paralar hakkında bir yasa tasarısını son onay için devlet başkanının huzuruna sundu.

Brezilya’nın uzun zamandır beklenen kripto yasa tasarısı yedi yıl süren bir dizi yasama sürecinden sonra nihayet başkanın masasına sunuldu. Brezilya Temsilciler Meclisi salı günü yaptığı oylamada, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘ya bir kripto düzenleme tasarısı iletti.

Yıllardır kripto paralar hakkında yasa tasarısı üzerinde çalışan meclis, son olarak 2 ay önce yasaya dair kararı ülke genelindeki başkanlık seçimlerinden sonraya ertelemişti.

Geçtiğimiz dönemde bu tasarı hakkında en çok tartışılan konulardan biri de kripto para borsalarının müşteri fonlarını ayırmak için belirli yönergeleri takip etmesini gerektiren bir hükümle ilgili olmuştu.

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto kripto paralar hakkında yapılan geçmiş toplantılarda, teknolojinin düzenlenmesinin imkansız olduğu için Bitcoin (BTC) gibi kripto paraların üzerinde direkt olarak kurallar oluşturulmasının mantıklı olmayacağını dile getirmişti. Gelecek yasanın daha çok Bitcoin ile hizmet sağlayan ve teknolojik olarak etkileşim içinde bulunan resmi kurumlar üzerinde odaklanması planlanıyor.

Eğer tasarı son onayı alırsa, ülkede faaliyet gösteren kurumların ve borsaların yeni kurallara uyum sağlamaları için 180 günleri olacak.

Yasa tasarısının başkan tarafından onaylanması durumunda, kripto para madenciliği ülke genelinde yasal kılınması ve madencilik çiftliklerinde %100 yenilenebilir enerji kullanan üreticilere vergi muafiyeti gibi teşvikler sağlanması amaçlanacak.

Meclis üyeleri, yasanın arkasındaki en büyük motivasyonlardan birinin ülkedeki kripto para dolandırıcılarını cezalandırmak olduğunu belirtti. Bu amaçla proje, kripto ile ilgili yeni bir tür suç tanımlıyor ve bu tür suçlara karışan kişi ve şirketler için ağır cezalar getirmeyi öngörüyor.

Son onayı bekleyen yasa tasarısı kapsamında menkul kıymet olarak kabul edilen kripto varlıklar, Brezilya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CVM) tarafından düzenlenecek ve bu kategoriye girmeyen diğer dijital varlıklar ise yürütme organı tarafından atanacak başka bir kurumun sorumluluğuna girecek.

Brezilya, Chainalysis’in en son Küresel Kripto Benimseme Endeksi’nde yedinci sırada yer alıyor. Blockchain analiz firması, Güney Amerika ülkesinin Temmuz 2021 ile Haziran 2022 arasında bölgedeki diğer tüm ülkelerden daha fazla olmak üzere yaklaşık 142,7 milyar dolar kripto para aldığını ortaya koydu.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!