Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Bitcoin Altının 1970’lerdeki Haline Benziyor”

Bitwise yöneticilerinden Matthew Hougan, Bitcoin’in altının 1970’lerdeki haline benzediğini düşünüyor.

Kripto para dünyasında Bitcoin ve altın arasında benzerlik bulan çok fazla sayıda isim var. Hatta yakın zamanda yapılan bazı çalışmalar Bitcoin ve altın fiyatı arasındaki bağlantının son zamanlarda iyice güçlendiğini gösteriyordu.

Bitcoin ve Altın Benzerliği

Matthew Hougan da Bitcoin ve altın arasında bir benzerlik olduğuna inanan isimlerden. Ancak Hougan Bitcoin’in altının günümüzdeki haline değil, özellikle 1970’lerdeki haline benzediğini düşünüyor.

Günümüzde pek çok uzman Bitcoin’in güvenli bir liman olduğunu, zorlu ekonomik şartlarda Bitcoin’e yatırım yapılabileceğini söylemeye başladı. Hougan, Bitcoin gibi güvenli liman olarak değerlendirilen varlıkların genelde “sıkıcı” olduklarını söylüyor. Mesela altın 1980 yılından beri yıllık yalnızca yüzde 2.3 oranında artış gösteriyor, yani kendi değerini korumayı başarıyor.

Hougan’a göre insanların şu anda Bitcoin’e yatırım yapıyor olmalarının sebebi Bitcoin fiyatının neredeyse sabit olması değil, tıpkı 1970’lerdeki altın fiyatı gibi sürekli olarak yükseliyor olması. Hougan’a göre Bitcoin henüz tam anlamıyla bir değer saklama aracı değil ancak bir değer saklama aracının tüm özelliklerini barındırıyor. Kendisinin konu hakkındaki görüşü şu şekilde:

“ABD 1970’lerde altın standardını geride bırakmıştı. İnsanlar o dönemde altının artık ne işe yarayacağını bilmiyorlardı. Altın dolardan bağımsız, güvenli bir liman mı olacaktı yoksa ilkel bir servet haline mi dönüşecekti? Altın fiyatı o dönemde sürekli hareket halindeydi çünkü altının ne olacağı belli değildi. Mesela 1975’te altın fiyatı yüzde 25 değer kaybetmişti. 1979 tarihinde ise yüzde 120 değer kazanmıştı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment