Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Bitcoin Yatırımcısı 5 Günde 250 Bin Dolar Kaybetti

Bir Bitcoin yatırımcısı mart ayında yaşanan düşüş yüzünden 5 gün gibi kısa bir süre içerisinde neredeyse 250 bin dolar kaybetti.

Vlad Matveev adlı bir yatırımcı geçen yıl kripto para piyasasına yüklü miktarda sermayeyle giriş yaptı. Matveev yaptığı araştırmalar sonucunda parasını Cryptolab Capital adlı bir hedge fonuna vermeye karar verdi.

Matveev Cryptolab Capital’a yatırım yaptığında fonun yönetici kadrosu bu şekildeydi. Fakat Cryptolab zaman içerisinde sitesindeki bu sayfayı sildi.

Bu hedge fonuna Haziran 2019’da yatırım yapan Matveev aradan birkaç ay geçmiş olmasına rağmen kazanç sağlayamadı. Yatırımının büyük ölçüde sabit kaldığını fark eden Matveev Şubat 2020’de bu fonun yöneticileriyle görüşüp fondan çıkmak istediğini iletti.

Cryptolab Capital yatırımcılara 2019 yılına kadar kayda değer miktarda kazanç sağlamıştı. Fakat yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere yatırımcılar 2019’dan sonra pek kazanç sağlayamaz oldular.

Olanlar Oldu

Olaylar Matveev Cryptolab Capital’dan ayrılmak istediğini söyledikten sonra gelişmeye başladı. Matveev’in Medium üzerinden paylaştığı bilgilere göre kendisi bu talebini ilettikten kısa süre sonra Cryptolab Capital yönetiminden bir yanıt aldı. Matveev bu sırada yatırımının tamamen eridiğini ve tüm parasını kaybettiğini anladı.

Matveev’in paylaşımına göre Cryptolab Capital; olayların şu şekilde geliştiğini iddia ediyor:

“Cryptolab Capital’ın kullandığı Stakannik adlı bir algoritma 7 Mart tarihinde XBTUSD’den uzun pozisyon almaya başladı. Fon yöneticileri ertesi sabah algoritmanın aldığı pozisyonların bir kısmı kapatma kararı aldılar. Ama likidite kalmamıştı. Fon yöneticileri 10 Mart akşamına kadar bu pozisyonların sadece üçte birini kapatabildiler. Yöneticiler geri kalan kısmı kapatabilmek için 11 Mart tarihinde limitli satış emri vermeye çalıştılar. 12 Mart tarihinde piyasa çöküşe geçti (Bitcoin’in 3 bin 700 dolara düştüğü gün), yöneticiler piyasa fiyatından satış yapmaya çalıştılar ama bu sefer BitMEX piyasadaki emirleri işlememeye başladı. Borsa bunun ardından tüm pozisyonları otomatik olarak tasfiye etti.”

Fon yöneticileri likidite yetersizliği yüzünden satış işlemi yapamadılar ve Bitcoin fiyatı 3 bin 700 dolara düştükten sonra iş işten geçmiş oldu. Matveev bu haberi aldıktan sonraki süreci şöyle anlatıyor:

“Yöneticiler borsada herhangi bir para çekim işlemi yapılmadığı bilgisini onayladılar. Yani param gerçekten erimiş….

… Paramı bu hedge fonuna vermeden önce elbette riskleri anladığıma, paramın tamamını kaybedebileceğimin farkında olduğuma dair bir form doldurmuştum. Ama ben bu hedge fonuna gidip kaldıraçlı Bitcoin işlemi yapsınlar diye para vermedim. Kendi başıma uygulamayacağım yatırım stratejilerini uygulasınlar diye verdim. Ama onlar farklı farklı algoritmalarla işlem yapmaktansa gidip paramın tamamını son derece volatil olan bir üründen uzun pozisyon almak için kullandılar. Bu hatayı özellikle deneyimsiz yatırımcılar çok sık yaparlar. Ama deneyimli, kurumsal yatırımcılar yapmazlar. Bu işte bir gariplik var gibiydi.”

Bu işte, kendi deyimiyle, “bir gariplik olduğunu” düşünen Matveev; Cryptolab Capital ekibindeki yatırımcıları araştırmaya başladı. Özellikle Alex Butmanov adlı bir varlık yöneticisinin üstünde duran Matveev; daha farklı yatırımcıların da Butmanov’dan şikayetçi olduklarını fark etti. Matveev şimdi parasını tıpkı kendisi gibi Butmanov ‘yüzünden’ kaybetmiş olan yatırımcılarla iletişime geçmeye çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment