Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fon Yöneticisi Altın Yatırımcılarını Uyardı

Avrupa’nın önde gelen fon yöneticilerinden Crispin Odey altın yatırımcılarına önemli bir uyarıda bulundu.

Odey European Inc.’in yöneticisi Crispin Odey; merkez bankalarının ihtiyaç duyulması halinde insanların elindeki altın külçelerine el koyabileceğini açıkladı. Yükselmekte olan enflasyon oranlarına dikkat çeken Odey altın yatırımcılarını şu şekilde uyardı:

“İnsanların son zamanlarda daha fazla altın alıyor olmalarına şaşmamak gerek. Ama yetkililer bir noktada bu altınları tedavülden kaldırıp özel şahısların altın sahibi olmalarını yasaklayabilirler… Ama bunu sadece dünya ticaretinde kullanılacak stabil bir para birimine ihtiyaç duyarlarsa yaparlar.”

Önceden Yapılmıştı

Bloomberg’ün haberine göre şu anda hiçbir merkez bankasının gündeminde böyle bir karar yok. Dolayısıyla bu uyarıların somut bir karara veya gelişmeye dayandığını söylemek güç. Fakat tarihte buna benzer bir olayın örneği bulunuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) 1933 yılında devalüasyon yoluna giderken özel şahıslara ait altın külçelerini ‘zorla’ satın almaya başlamıştı. Altının ons fiyatı böylece 20.67 dolardan 35 dolara çıkartıldı ki bu 1971 yılına kadar da böyle devam etti.

Bununla birlikte, altın standardının artık kullanılmadığını ve hiçbir para biriminin altına bağlı olmadığını hatırlatmakta fayda var. Hal böyleyken bir merkez bankasının Odey’nin uyardığı yönde bir karar alması şimdilik pek muhtemel durmuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment