Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Çalışmaya Göre El Salvadorlular Bitcoin’i Yaygın Olarak Kullanmıyor

ABD’de yapılan akademik bir çalışmaya göre bitcoin, El Salvador’da günlük işlemler için henüz yaygın bir şekilde kullanılmıyor.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, El Salvador’daki bitcoin kullanımının ne düzeyde olduğunu bulmak için bin 800 El Salvadorlunun katıldığı bir çalışma gerçekleştirdi.

Yayımlanan çalışmada“(El Salvador hükümetinin) büyük girişimine ve nüfusun büyük bir kısmının, Chivo Wallet’ı indirmiş olmasına rağmen, bitcoin’in günlük hayattaki kullanımı hala düşük seviyelerde ve (bitcoin kullanan nüfus da) ülkenin bankacılık hizmetlerine erişebilen, eğitimli, genç ve erkek vatandaşlarına yoğunlaşmış durumda.” dendi.

El Salvador hükümeti, Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak tanıttıktan sonra vatandaşların bitcoin ile işlem yapabilmesini sağlayan Chivo adlı dijital cüzdanın lansmanını yapmış, bu cüzdanı indiren her vatandaşa 30 dolar değerinde bitcoin dağıtmıştı.

Bu cüzdan Eylül 2021’de kullanıma girmişti ve ABD’de yapılan araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 40’ı, cüzdanı bu tarihte indirdi. Cüzdanı bu tarihten sonra indiren kişi sayısının çok düşük olduğu vurgulanıyor.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosunun anketine katılan vatandaşların sadece yüzde 20’lik kısmı, hükümetin verdiği 30 dolarlık bitcoin hediyesini aldıktan sonra da Chivo cüzdanını kullanmaya devam etti.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren kanun, El Salvador’daki tüm işletmeleri bitcoin ile ödeme yapmak isteyen vatandaşlardan, bitcoin cinsinden ödeme almaya yükümlü kılıyor. Ancak ABD’deki anket ayrıca gösterdi ki işletme sahiplerinin sadece yüzde 20’si gerçekten bitcoin ile ödeme aldığını belirtiyor.

Çalışmada bu bilgiler doğrultusunda şu ifadelere yer verildi:

“Salvador’da yaşananlar gösteriyor ki tüm işletmelere bitcoin cinsinden ödeme alma zorunluluğu getirilse, bitcoin kullanımını artırmak için büyük teşvikler dağıtılsa, vergi ödemeleri bitcoin cinsinden alınsa bile tüm bunlar, bitcoin’in bir mübadele aracı olarak kullanılmasını sağlamaya yeterli olmayabiliyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!