Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Hafta Rekor Kırdı: Polkadot (DOT) Neden Yükseliyor?

Ağustos 2020’de piyasaya sürülen Polkadot (DOT), 19 doların üstüne çıkarak kendi fiyat rekorunu kırdı. DOT fiyatı ağustostan bu yana yüzde 500’den fazla yükseldi. Neden?

Gavin Wood, 2015’te Ethereum’un kurucu kadrosunda yer aldıktan bir yıl sonra Polkadot adlı yeni bir projenin duyurusunu yaptı. Yıllar süren çalışmaların ardından DOT adlı bir token üretildi. Başta ERC-20 tabanlı olması planlanan bu tokenın sonradan Polkadot tabanlı olmasına karar verildi. Ağustosta 3 dolardan piyasaya giren DOT, altı kat değerlendi.

Bu yazı Polkadot’un derinlemesine incelendiği bir yazı olmayacak. Bunun yerine, onun sektördeki imajı ve bu imajın fiyat üstündeki etkileri ele alınacak.

Ethereum katili mi, ortak davanın destekçisi mi?

Web3 Capital, Hypersphere, KR1, Polychain Capital gibi kuruluşların desteğini alan Polkadot gelişim sürecinde 140 milyon dolar yatırım topladı. Onu bu süreçte öne çıkaran iddialı bir şey var: Parachain.

Paralel blockchain’in kısaltması olan ‘Parachain’ teknolojisi; farklı kullanım alanları için birbirinden bağımsız blockchainler üretmeyi sağlıyor. Polkadot bu sayede Ethereum’a kıyasla daha hızlı işlem yapabiliyor. Parity Technologies’in halkla ilişkiler müdürü Peter Mauric, CoinDesk’e verdiği demeçte şunu söyledi:

“Parachainlerdeki işlemler paralel hesaplamayı andırır şekilde farklı bilgisayarlara dağıtılıyor. Parachainler bu yüzden tekil bir blockchain’e kıyasla daha fazla işlem kapasitesine sahip.”

Ivan on Tech ekibi onu bu haliyle ‘blockchainlerin blockchain’i’ olarak tanıtmayı uygun buluyor. O, Ethereum’dan daha fazla işlemi; daha ucuza tamamlayabilmenin yanı sıra farklı blockchainlere ev sahipliği yapabiliyor. Bu özelliğiyle Ethereum ile kıyaslanan Polkadot, Ethereum Katili olarak konumlandırılıyor.

Bu, herkesin katıldığı bir yaklaşım değil. DOT’un yatırımcı firmalarından KR1’ın yöneticisi Keld van Schreven, Polkadot ile Ethereum’un benzer amaçlar için çalıştığını, Polkadot’un Ethereum katili olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyor.

Nitekim, ortada bir soru işareti var: Polkadot Ethereum’un katili mi, yoldaşı mı? Ne olursa olsun, DOT fiyatındaki yükseliş bu soru işareti ile açıklanamaz. Haliyle, yazının başındaki soruya geri dönülüyor: DOT neden yükseliyor?

Polkadot ekosistemine destek yağıyor

Polkadot ekosistemi REN, AKRO, PHA, REEF gibi toplamda 200’den fazla isme ev sahipliği yapıyor. Yeni kurulan bir kripto para projesinin Polkadot ağını kullanmayı tercih etmesi için sebep bol. Bunu tek bir kelimeyle açıklamak gerekse, “teşvik” kelimesi yanlış olmayacaktır.

  • Kripto para devi Binance’ten destek: Binance Aralık 2020’de yaptığı açıklamayla Polkadot ekosisteminin gelişimine doğrudan katkıda bulunacağını ifade etti. Polkadot tabanlı projeler için 10 milyon dolarlık özel bir fon ayıran şirket, bu projelere hem maddi hem manevi destek sağlayacağını açıkladı. Binance’in kriterlerine uyan projeler Launchpool gibi platformlarda daha kolay yer alma fırsatı buluyor.
  • Huobi ve KuCoin’den teşvik programı: KuCoin, 21 Ocak günü Polkadot Ekosistemini geliştirmek için “Özel Polkadot Ekosistemi Programını” duyurdu. Polkadot’u kullanan projeler bu program kapsamında KuCoin’de listelenme fırsatı yakalayabiliyor. Huobi üç hafta önceki duyurusunda Polkadot Sponsorluk programını tanıttı. Gerekli kriterlere uyan projeler, kendilerini Huobi üzerinden tanıtma imkanı bulabiliyor.
  • Çinli firmadan 10 milyon dolar: Çin’in en büyük blockchain fonlarından LD Capital, Polkadot ağının gelişimi için Binance’inkine benzer şekilde 10 milyon dolarlık bir fon kurdu. Bu fon Polkadot projelerine hem sermaye, hem ekip, hem pazarlama desteği sağlayacak.

DOT fiyatı birkaç ayda altı kat yükseldi

Bu ve bu yazıda üstünde durulmamış birçok gelişme, Polkadot’u XRP’nin önüne geçirip dördüncü sıraya yerleştirdi. Fiyatı 3 dolardan 19 dolara yükselen DOT; 17.5 milyar dolarlık piyasa değeri elde etti.

Aragon kurucusu Luis Cuende, Polkadot’un Ethereum’u devirmesinin muhtemel olmadığını” düşünüyor. Fakat Polkadot, Cosmos, Near gibi projelerin büyük bir potansiyeli olduğu ifade ediliyor.

polkadot-dot-fiyat-usd-dolar-kripto-para
DOT fiyatı nasıl değişti? (Piyasaya girdiği günden 23 Ocak’a kadar)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!