Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu İsmin Aylar Önceki Altın Tahmini Doğru Çıktı

Ons altın fiyatı bu yılın başında 1,500 dolar seviyesindeydi. Değerini korumasıyla ve güvenli bir liman olmasıyla ün salan altın, aradan geçen bu birkaç ay içerisinde 2,000 dolara kadar dayandı. Çoğu kişi altın fiyatının bu şekilde yükseleceğini öngöremezken bir kişinin aylar önce yaptığı 2,000 dolarlık altın tahmini doğru çıktı.

Dünyanın en büyük altın kuruluşlarından biri olarak kabul edilen ve kıymetli maden piyasasının adeta buluşma noktası haline gelen Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA), bu yılın başında altın fiyatıyla ilgili bir anket düzenledi. Bu ankete Standard Chartered, TD Securities, HSBC gibi dev şirketlerde görev alan 30 farklı altın uzmanı katıldı. LBMA bu uzmanlara 2020 yılı için altın fiyatı beklentilerinin ne olduğunu sordu.

Ocak Ayındaki Beklentiler Ne Yöndeydi?

LBMA’in anketine katılan uzmanlar altının bu yıl volatil bir performans sergilemesini zaten bekliyorlardı. Ocak ayında yapılan bu ankette ABD-Çin ticaret savaşının, Brexit’in, düşük faiz oranlarının ve daha farklı şeylerin altın fiyatını etkileyebileceği belirtildi. Elbette bu anketin yapıldığı sırada Koronavirüsün ne kadar büyük bir soruna yol açacağı bilinmiyordu.

Ankete katılan 30 ismin büyük bir kısmı altının yıl içerisinde en fazla 1,600-1,800 dolar aralığına çıkabileceğini söyledi. Bu isimlerin yine büyük bir kısmı altının 2020’de göreceği dip noktasının 1,400-1,500 dolar aralığında olacağını tahmin etti. LBMA tarafından paylaşılan bilgilere göre bu 30 ismin altın fiyatı için yaptığı ortalama tahmin 1,558 dolardı.

Akranlarından Sıyrılmıştı

Çoğu uzman altının zirve noktasının 1,600-1,800 dolar aralığında olacağını söylerken altın fiyatının bu kadar yükselmeyeceğini söyleyen isimler de vardı. Ankete Natixis adına katılan Bernard Dahdah, altının bu yılki zirvesinin 1,450 dolar olacağını tahmin ediyordu. Kendisinin altın için verdiği dip nokta tahmini ise 1,300 dolardı.

Uzmanlar altın fiyatıyla ilgili bu gibi tahminlerde bulunurlarken akranlarından sıyrılan bir isim vardı. LBMA’in 2019’da düzenlediği ankete de katılan ve paladyum (XPR) tahminiyle anketi kazanan Ross Norman, bu yılın anketinde de öne çıkan isim oldu. Ross Norman; sonuçları 2 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan bu ankette altının 2020 bitmeden 2,080 dolara çıkacağını söyledi. Norman böylece altının 2,000 doların üstüne çıkacağını bilen tek isim oldu.

Ross Norman altının yanı sıra gümüş, platin (XPT) ve paladyum (XPR) ile ilgili de tahminlerde bulundu. Ross Norman gümüşün bu yıl içerisindeki en düşük fiyatının 17,50; en yüksek fiyatının 23 dolar olacağını söyledi. Norman platin ve paladyum için verdiği zirve hedefleri ise sırasıyla 1,350 ve 3,200 dolar oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment