Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Kripto Para Şirketi 230 Bin Kişiyi Dolandırdı

İtalya merkezli kripto para şirketi BitGrail kurucusunun Nano adlı kripto para birimi üzerinden yapılan siber saldırı sonucu 230 bin kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı. 2018 yılında hack saldırısına uğradığı bilinen ve geçen yıl iflas ettiği duyurulan şirketin kurucusu Francesco Firano’nun suçlu bulunduğu öğrenildi.

İtalya polisinin yayınladığı bir duyuruda, BitGrail kurucusu Franceso Firano’nun kripto para hırsızlığı yaparak 120 milyon euro değerinde NANO (eski adıyla XRB) çaldığı açıklandı. Polis, olayı İtalya’daki en büyük sibel saldırı olarak ilan ederken, gerçekleşen tüm dolandırıcılıkların belgelenmiş olduğunu ifade etti.

2018 yılında 150 milyon dolarlık hack saldırısına uğradıklarını duyuran BitGrail’in kurucusu Franceso Firano, 17 milyon dolar değerinde NANO çalındığını açıklamıştı.

Firano 230 Bitcoin çekmeye çalıştı

İtalya polisinin yaptığı açıklamada, 3 aylık bir sürede BitGrail kullanıcılarının NANO almak için Bitcoin ile ödeme yaptıkları ifade edildi.

“Firano, daha çok yatırımcıyı kendisine çekerek sadece birkaç ay içinde 70 bin olan kullanıcı sayısını 217 bine çıkarttı. 14 – 31 Aralık 2017 tarihinde Bitcoin’den bile daha fazla büyüme gösteren NANO ile bu yükselişi sürdürdü. Şu da unutulmamalıdır, 1 Aralık 2017 – 23 Şubat 2018 tarihleri arasında NANO alan kullanıcıların Bitcoin ile ödeme yapması gerekiyordu. Bu da 593 milyon dolarlık bir satın alma işlemine denk geliyor.”

Duyuruda yer alan bir diğer veri ise Firano’nun 1.7 milyon euro değerindeki 230 Bitcoin’i çekmeye çalışmış olduğunu gösteriyor. Polisler, Firano’nun Malta’daki kişisel hesaplarını izlediklerini ancak suçlunun BTC’leri dönüştürmeyi başaramadığını belirtti. Çekilemeyen fonların büyük bir kısmının BitGrail hesaplarında olduğu söylendi.

BitGrail kurucusu Twitter’da açıklama yaptı

Francesco, olayın ardından yaptığı açıklamada “İyiyim, beni tutuklamadılar. Ev hapsinde değilim, basın saçmalıyor. Polis, makaleleri düzeltmek yerine saklanmayı tercih etti. Teşekkürler, görüşmek üzerededi.

kripto-para
NANO hakkında bilgi veren Nano by the Bay isimli bir Twitter kullanıcısı, BitGrail kurucusunun Nano’yu suçladığını ve kullanıcıların yatırdıkları miktardan daha fazlasını çekmelerine izin veren kötü amaçlı bir kod yazmış olduğunu öne sürdü. Kullanıcı, Franceso’nun daha fazla açıklamaya yapmasını beklediğini de söyledi.

Reddit’te de gündeme gelen konu, kullanıcıların sert eleştirilerine sahne oldu. Bazıları Francesco Firano’nun hack saldırısını bildiğini ve buna izin verdiğini iddia ederken bir kullanıcı da “Benden 4000 dolar çaldı” diyerek olaya tepki gösterdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!