Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Metriklere Göre Bitcoin Yükselişi 2019 Rallisine Benziyor: Bir Süre Daha Sürebilir!

Göstergeler 2019 yılında yaşanan Bitcoin (BTC) rallisi ile mevcut durumda yaşanan yükselişin benzediğini ortaya koydu.

On-chain verilere göre 2019 yılında yaşanan Bitcoin yükselişi ile 2023 başından bu yana yaşanan yükseliş birçok noktada benzerlik gösteriyor. Bununla birlikte, piyasanın ya tam teşekküllü bir boğa piyasasına dönüşebileceği ya da uzun vadeli bir ayı trendine geri dönebileceği önemli bir dönüm noktasın işaret eden dört güçlü neden bulunuyor. Uzmanlar, ralli süresine göre bakıldığında bu yükselişin haziran ayına kadar sürebileceğini dile getiriyor.

1- MA200 direnci

Bitcoin fiyatının 2019 verileri üzerinden içinde bulunduğumuz dönemin bir analizi yapıldığında dikkat çeken ilk gösterge fiyatın günlük MA200 direnci ile olan ilişkisi denebilir. Bitcoin’in 19.600 dolar seviyesini kırmasıyla birlikte bu önemli direnç aşıldı ve yatırımcılar yukarı yönlü beklentilerini güçlendirdi. 2019 yılında söz konusu MA200 direnci aşıldığında 8-9 bin dolar bandında konumlanan BTC o noktadan 60 bin dolar seviyesine kadar bir boğa sezonu yaşamıştı.

2- Ralli süresi

Zaman bakımından incelendiğinde 2019 yılındaki yükseliş periyodu 193 gün sürerken, Bitcoin 9 Kasım’daki dip seviyesinden bu güne kadar 93 gün geçtiğini görülebilir. Bu da analistleri içinde bulunduğumuz yükseliş sürecinin henüz yolun yarısında olduğunu düşünmeye itiyor. Eğer bu ralli de 2019 yılındaki kadar sürecekse, haziran ayına kadar yükselişin devam etmesi beklenebilir.

3- SSR verisi zirvede

Piyasanın alım gücünü ölçmeden önemli bir gösterge olarak tanımlanan Bitcoin stablecoin arz oranı (SSR) 2019 zirve fiyatlarında olduğu kadar yükseldi. Bu metrik üzerinde yaşanan artış stablecoinlerin satın alma gücündeki zayıflamayı işaret ediyor. Daha önce 2019 ve 2021 yılında yeşile döndükte sonra yükselişi teyit eden SSR verisi 2023 yılında yaşanan bu yükselişte de yeşile döndü. Bununla birlikte 2019 ve 2021 yılında, SSR’nin fiyatın tepe noktasını doğru şekilde işaretlediği düşünülürse verinin yakından takip edilmesi ve olası geri dönüş sinyalinin gözden kaçmaması gerekiyor.

4- SOPR verisi yükseliş için bir teyit olabilir

Decentrader’dan alınan verilere göre SOPR göstergesinin 7 günlük hareketli ortalaması, ayı trendinin muhtemelen tersine döndüğünü gösteriyor. Gösterge, Bitcoin Ocak 2023’te 20.800 doların üzerine çıktığında yükselişe geçti. Metrik, Bitcoin’in fiyatı 21.800 dolar iken önemli destek seviyesini yeniden test etti ve bu da onu sürdürülebilir bir yükseliş trendi için çok önemli bir destek seviyesi haline getirdi.

Benzer şekilde, fiyat hem kısa hem de uzun vadeli sahiplerin ortalama alım seviyelerinin üzerine çıkmış durumda ki bu da potansiyel bir trend dönüşünün bir başka sinyalidir. Bu, zincir üzerindeki osilatörler dengeye dönerken piyasanın önemli bir dönüm noktasına ulaştığının bir işareti olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!