Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Trader 2017 Boğa Rallisinde Bin Dolarını 300 Bin Dolar Yaptı

Bin doları 300 bin dolara çıkarmak kulağa zor gelebilir ancak bir yazılımcı, sahip olduğu bin doları yavaş yavaş kripto para birimlerine yatırarak 2017 boğa rallisinde varlığını 300 bin dolara çıkarmayı başardı. Nasıl mı? Gelin yatırımcının hikayesine göz atalım.

Yazılımcının kripto para serüveni 2014 yılında çalışmaya başladığı bir şirketle yaşadığı problemlere dayanıyor. Squeaky-Bed kullanıcı isimli yatırımcı, 2014 yılında çalışmaya başladığı ve kısa sürede terfi ettiği şirkette bir sorun yaşadı ve şirkete dava açmak istedi. Bu isteği neticesinde kovulan yazılımcı, işverenlere destek olan EEOC adlı kuruma şikayet başvurusunda bulundu ve bunun neticesinde şirketle ortak karara varıldı. Şirket, yazılımcıya 5 bin dolar ödedi.

Beş bin doların büyük kısmını harcayan yazılım uzmanı işsiz kalırken kendisini büyük bir boşluğun içinde buldu. Kalan bin dolarla ne yapabileceğini düşünen Squeaky-Bed, yatırım yapmaya karar verdi.

Macera yeni başlıyor

Kendisine gelir kaynağı arayan yazılımcı, uzmanlığı dahilinde bazı web sitelerinde kodlama üzerine çalışmalar yaparken Bitcoin’i keşfetti. “Bitcoin ile karşılaşmam bir forumda oldu. Yazıları okurken birisinin Bitcoin hakkında yazdığını gördüm ve onun hakkında çok iddialı şeyler söylüyordu.” diyen Squeaky-Bed, forumda yazan birçok kişinin Bitcoin sayesinde zengin olacağına inandıklarından söz etti.

Bu işe meraklanan yazılımcı, Eylül 2015’te Google üzerinde ilk Bitcoin aramasını yaptı ve kendisini Coinbase borsasında buldu. 5 dolarlık BTC alan yazılımcı, aldığı BTC’yi 3 ay sonra hatırladı. Hesabına girdiğinde 5 dolarlık Bitcoin’inin 5,10 dolara çıktığını gören yazılımcı, BTC’sini sattı.

“10 cent kar elde ettim. Harika, minimum çabayla %2 oranında kazandım.”

Yatırımcının 2015 tarihinde aldığı 5 dolarlık BTC’nin görüntüsü. Kaynak

“Volatilite karşısında kendimden geçtim”

Trade hakkında hiçbir şey bilmeden kendisini volatilitenin ve yüksek fiyat dalgalanmalarının arasında bulduğunu söyleyen Squeaky-Bed, hemen alım-satım işlemlerine başladı. Birden fazla işlem yapan yazılımcı, hem kazandı hem de biraz kaybetti ve sonunda 820 doları kaldı. “Bu iş böyle yürümez” diyen yazılımcı, kendisine trade platformu yapmaya karar verdi.

Masaüstü uygulama geliştiren yazılımcı, “Piyasa çok volatildi ve verdiğim emirler volatilitenin hızına yetişemiyordu” dedi. Geliştirdiği uygulama aracılığıyla kolaylıkla al-sat emri verebilen Squeaky-Bed, birkaç hafta içinde 800 dolarını 8 bin dolara çıkardı. Piyasanın giderek durgunlaştığına karar veren ve Coinbase borsasında yalnızca BTC ve LTC yatırımı yapabilen Squeaky-Bed, elinde kalan 5 bin dolarla kendisine yeni bir heyecan aramaya başladı.

Bittrex hesabı açtı, Lisk (LSK) aldı

Yeni yatırımını bulan Squeaky-Bed, Bittrex hesabı açarak tüm varlığını Lisk’e yatırdı. Yazılımcı, yatırım yaptığı zaman değeri 3 dolar olan LSK’in kendisini zengin edeceğine inanıyordu. Hatta o kadar inanıyordu ki eşine yalvararak “babandan borç para al, Lisk’e yatırmam gerekiyor” bile dedi ancak eşi kendisine destek olmadı.

Squeaky-Bed Lisk’ten kazanacağından o kadar emindi ki 1.5 ay içinde uykusuz kalarak trade yaptı ve 5 bin dolarını yaklaşık 24 bin dolara dönüştürdü. Ardından Lisk’in de durgunlaşmaya başladığını gören yazılımcı, tüm LSK’lerini satıp o dönemde görülen Litecoin çılgınlığına dalmaya karar verdi.

Aralık 2017 geldi çattı: Litecoin’den zengin oldu

Litecoin’de görülen fiyat hareketliliğinden çok etkilenen Squeaky-Bed, “Yaptığım her LTC alım-satım işleminde binlerce dolar kazanıyor ya da kaybediyordum.” dedi. Kazandığı 24 bin doları 3 günde 100 bin dolara çıkaran yazılım uzmanı, başarısıyla gurur duyuyordu. Eşine bu kadar parayı nasıl kazandığını ballandıra ballandıra anlatan Squeaky-Bed, bir gerçeğin farkında değildi.

2017 – 2018 arası Litecoin fiyatının 300 doları aştığı dönemi gösteren grafik. Kaynak

Vergiler!

100 bin dolara kavuşan Squeaky-Bed, devlete vergi ödemesi gerektiğinin farkında değildi. Bu gerçeği eşinden öğrenerek büyük üzüntü duyan yazılımcı, konuyla ilgili derinlemesine araştırmalar yaptı ve kazanımlarının %25 ile %32’sini vergi olarak ödemek zorunda olduğunu öğrendi. Verginin ardından elinde kalacak olan parayı yükseltmek isteyen yazılımcı, kendisini tekrar trade yaparken buldu.

Litecoin 400 dolardan 150 dolara düşene kadar trade yapan yazılımcı; BTC, LTC ve LSK yatırımlarıyla toplamda 310 bin dolar kazanmayı başardı. Uzunca bir süre vergi ödemeyi reddeden yazılımcı, en sonunda gecikme nedeniyle daha fazla ödememek için büyük bir isteksizlikle devlete vergisini ödedi.

“Tam zamanlı işim gibi hala boğa piyasalarında trade yapmaya devam ediyorum. 300 bin dolar kazandığım zamandan beri de epeyce kar elde ettim. Belki de yıllar önce beni kovan patronuma bir teşekkür mektubu yazmalıyım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!