Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Yıl 75 Kripto Para Borsası Kapandı

Bu yıl şimdiye kadar toplam 75 kripto para borsası çeşitli nedenlerle kapandı ya da kapatıldı. Kapanan kripto para borsalarının büyük çoğunluğunu merkezi borsalar oluşturdu.

Yayınlanan bir rapora göre, bu yıl 5 Ekim itibarıyla toplam 75 borsa aktif yaşamını sonlandırdı. Geçen yıla oranla kapanan borsa sayısında %56’lık bir artış gözlenirken kapanan borsaların çoğunluğu merkezi borsalardan meydana geldi.

Raporda kapanma nedeni olarak gönüllü kapatma, hükümet tarafından kapatılma, dolandırıcılık ve hackleme nedenleri gösterildi.

Merkezi Olmayan Borsalar (DEX) Rekabette Ön Sıralarda Yer Alıyor

Rapora göre, merkezi borsaların başarısızlığındaki önemli etkenlerden biri DEX’ler olarak görülmekte. Dünyaya yayılmış olarak bulunan DEX’ler, bu yönleriyle korsan saldırılara karşı daha güvenli bir duruş sergilerken kullanıcıların da daha fazla ilgisini çekmekte. Ayrıca daha düşük işlem ücretlerine ve daha büyük işlem hacmine sahip olabilen DEX’ler bu yönleriyle de merkezi borsaları geride bırakmayı başarmakta.

Türev Borsalara Duyulan İlgi Görüyor

Raporda ayrıca türev borsalardaki büyüme ve alternatif kripto paralara olan ilginin artmasına değinilirken, bunlar merkezi borsaların başarısızlığındaki diğer nedenler olarak ele alınmaktalar. Başka bir varlığın değerine bağlı olarak fiyatlandırılan türevler, topladıkları kullanıcı ilgisi ile merkezi borsaların önüne geçmeyi başarmakta.

Financial Conduct Authority’nin İngiltere piyasasındaki kripto para türevlerine kısıtlama getirmiş olması bu borsaları nasıl etkileyecek bilinmiyor. Ülkedeki finans kurumları 6 Ocak 2021 tarihinden itibaren Bitcoin, Ether, XRP gibi kripto paralara dayanan türev ürünlerini bireysel yatırımcılara lisanssız bir şekilde satamayacak.

Borsalar Düzenleme Engelleriyle Karşı Karşıya

Kripto para birimlerinin popülerliğinin artmasıyla birlikte devletlerin de bu konuya ilgisi belirmekte. Çeşitli düzenlemelerle kripto borsaları kontrol altında tutmayı amaçlayan devletler, kripto paranın doğasındaki merkezi olmayan yapıya zarar vererek kapanmalarına neden olmakta.

Hollandalı NLexch borsası, internet sitelerinde yayınladıkları bir açıklamayla 1 Eylül’de kapandıklarını duyurdu. Açıklamada Hollanda Merkez Bankası’nın, ülkedeki bütün kripto para işletmelerinin kendilerine kaydolmasını zorunlu tuttuğunu ve aksi takdirde faaliyetlerinin sonlandırılacağı aktarıldı. Kayıt sürecinde ve devamında alınan ücretlerin çok yüksek olduğunu ve bunu tek başlarına karşılayamayacaklarını belirten NLexch, kullanıcılarına teşekkür ederek kapandığını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment