Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bugün Bitcoin Yatırımcıları İçin Büyük Gün: Teslim Süresi Doluyor!

Bugün Bitcoin yatırımcıları için büyük bir gün çünkü 745 milyon dolarlık Bitcoin opsiyonunun teslim tarihi doluyor.

Kripto para piyasası geçtiğimiz son birkaç gün içerisinde oldukça hareketliydi. Piyasanın hareketlenmesiyle birlikte vadeli işlem piyasası da hareketlendi ve birçok borsanın hacmi büyümeye başladı.

Skew tarafından aktarılan bilgilere göre bu süreç içerisinde açılan sözleşmelerin büyük bir kısmının süresi dolmak üzere. Bugün, yani 31 Temmuz günü 745 milyon dolarlık opsiyon sözleşmesinin tarihi doluyor.

Opsiyonlara Genel Bakış

Kripto para yatırımcıları spot işlem yapmanın yanı sıra opsiyon sözleşmeleriyle, yani türev piyasasında da işlem yapabiliyorlar. Yatırımcılar bu opsiyon sözleşmeleri sayesinde belli bir varlığı gelecekteki bir tarihte belli bir fiyattan alma hakkına sahip oluyorlar. Teslim tarihi geldiği zaman yatırımcıların bu sözleşmeyi kullanma hakları da var kullanmama hakları da.

Türev piyasasının kripto para dünyasını tam olarak nasıl etkileyeceği her zaman büyük bir merak konusu oldu. Bazı isimler bu piyasanın kripto para sektörünü olgunlaştıracağını düşünürken bazı isimler bu piyasanın daha fazla spekülasyona yol açtığını düşünüyorlar.

Bu Hafta Etkileyecek mi?

Skew tarafından paylaşılan bilgilere göre bugün 68 bin tane opsiyon sözleşmesinin teslim süresi doluyor. Bunun 11 bin doların üstüne çıkmış olan Bitcoin’i nasıl etkileyeceği elbette henüz belli değil.

NEM Venture Fund’ın yöneticilerinden Nicholas Pelecanos, bu konu hakkında Decrypt’e konuştu ve şu an için herhangi bir düşüş beklemediğini söyledi:

“Şu anda Bitcoin opsiyonlarında daha önce hiç görülmediği kadar fazla açık pozisyon var. Teslim süresine yaklaştığımızda piyasada bazı hareketlilikler görebiliriz ama ben büyük çaplı bir bearish hamle göreceğimizi düşünmüyorum.”

Bununla birlikte, bugün kripto para piyasasında hiçbir hareketlilik görmememiz de son derece mümkün. Mesela 26 Haziran tarihini hatırlayalım. O tarihte 1 milyar dolarlık opsiyon sözleşmesinin teslim süresi geldi fakat Bitcoin fiyatında neredeyse hiçbir hareketlilik görülmedi. Bunun sebebi ise piyasanın zaten hafta genelinde yeteri kadar volatil olmamasıydı.

Buna benzer bir durumu bugün de yaşayabiliriz. Hatta Quantum Economics’in kurucusu Mati Greenspan, bugün tam olarak ne yaşanacağını hiçbir şekilde kestiremeyeceğimizi düşünüyor:

“(Türev piyasasındaki gelişme) Bitcoin’in fiyatını ve volatilitesini etkileyebilir ama bunun tam olarak nasıl bir etki olacağını söylemek çok güç. Bitcoin fiyatının bu gibi günlerde çok sert bir şekilde yükseldiği ve düştüğü de oldu, hiçbir şekilde hareket etmediği de oldu.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment