Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buterin: Bitcoin’in Arz Limiti Yüzünden Güvenlik Sorunu Yaşanabilir

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, Bitcoin ağındaki madencilik ödül programının zannedildiği kadar gerçekçi olmayabileceğini düşünüyor.

Kripto para sektörünün en meşhur isimlerinden biri olarak gösterilen Vitalik Buterin kısa süre önce kendisine Reddit üzerinden gönderilen soruları yanıtladı. Buterin, düzenlenen bu soru-cevap etkinliği sırasında Bitcoin’in toplam arzı hakkında konuştu.

Buterin aslında yalnızca arz miktarından değil, bu arz miktarı ile ağda git gide düşürülmesi beklenen madencilik ödülleri arasındaki ilişkiden bahsetti. Buterin, özellikle 2020’den sonra azalması beklenen madencilik ödüllerinin gerçeği yansıtmıyor olabileceklerini düşünüyor.

Bitcoin‘deki toplam arzın 21 milyon adet olduğunu hatırlatan Buterin, bu düzeydeki bir arz limiti ile şu ana dek yayınlanan madencilik ödül programları arasında bir çelişki olabileceği görüşünde. Kendisinin konu hakkındaki açıklamalarından bir kesit şöyle:

“Şu anki üretim düzeyine ve sistemin şu anki üretim düzeyinde nasıl işlediğine bakıp sistemin güvenli olduğu kanısına varıyorsunuz. Ağdaki toplam arzın gerçekten limitli olduğunu kanıtlamak için de madencilik ödüllerini git gide düşürüyorsunuz. Ama eğer ağdaki toplam arz limitliyse ve ödül programı git gide düşecekse o zaman sistemin ilerleyen zamanlarda güvenli olacağına dair herhangi bir kanıtımız yoktur.”

Buterin tarafından yapılan bu açıklamalar aslında birkaç aydır devam eden bir tartışmanın parçası diyebiliriz. Fold’un kurucusu Matt Luongo bundan birkaç ay önce bu konuya değinmiş ve Bitcoin ağındaki arz miktarının artırılmasını önermişti. Luongo’ya göre blok ödüllerinin azalması, ağın güvenliğini tehlikeye atabilir ve bunun önüne geçmek için arz limitini artırmak gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment