Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cambridge Analytica, Facebook Veri Skandalından Önce ICO Yapmayı Planlıyormuş

Facebook verilerinin suistimali ile sonuçlanan skandalın baş aktörlerinden olan Cambridge Analytica şirketinin, skandaldan kısa bir süre önce, yeni bir kripto para piyasaya sürerek ICO vasıtası ile para toplamak istediği iddia edildi.

Çıkan haberlere göre Cambridge Analytica yetkililerinin, ICO oluşturma konusunda sektörün önde gelen birkaç danışmanlık firması ile görüştüğü belirtilirken, veri skandalının patlak vermesinin ardından şirketin halen bu fikri taşıyıp taşımadığının ise şu aşamada net olmadığı ifade edildi. Ancak kaynaklar, Cambridge Analytica’nın skandalın ayyuka çıkmasından önce online veriyi korumak için Blockchain tabanlı bir sistem üzerinde çalıştığını kaydetti.

Konuyla ilgili konuşan ismi açıklanmayan bir kaynak, şu ifadeleri kullandı:

”Facebook veri skandalından bir süre önce, firma olarak müşterilerimize yeni hizmetler sunmak için çalışıyorduk. Bunlardan biri de, müşterilerimizin kendi verilerini kontrol edebileceği, tamamen şeffaf olan ve verilerinin ne için kullanıldığını da görebilecekleri bir sistem inşa etmekti. O dönem için bunu mümkün kılacak şeyleri araştırıyorduk ve Blockchain teknolojisi de, hiç şüphesiz bunlardan birisiydi.”

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçiminde Donald Trump’ın seçim kampanyası ekibinde yer alan şirketin, Facebook’un verilerini uygunsuz bir şekilde kullandığı ortaya çıkmış; bu durum dünya çapında çok büyük yankı uyandırmıştı. Yaklaşık 50 milyondan fazla kişinin verisine ulaştığı belirtilen şirketin CEO’su Alexander Nix, İngiltere parlementosu tarafından sorgulanmıştı.

Cambridge Analytica’nın yapmayı planladığı ICO, bu tarz şirketler için ilk değil. Daha önce de mesajlaşma platformu devi Telegram bir ICO yapmış ve 1.3 milyar dolara yakın bir para toplamayı başarmıştı. Bu paranın, uygulamanın iyileştirilmesinde ve Blockchain platformu olan TON’un kurulmasında kullanılması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment