Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano (ADA) DeFi Tarafında Elini Güçlendiriyor

Cardano (ADA), ikinci hard forku olan Mary’i şubat ayında hayata geçiriyor. Cardano geliştiricileri, yeni hard fork ile birlikte Cardano ağının DeFi için ilgi çekici ve kullanışlı olabileceğine dair bir makale yayınladı. Makalede düşük işlem ücretleri, güvenlik gibi temel konular üzerinde duruldu.

Cardano, yaklaşmakta olan hard fork sonrasında merkeziyetsiz uygulama (dApp) kullanımı için uygun hale gelecek. DeFi sektörüne gösterdiği ilgiyle Project Catalyst’in büyümesinde büyük rol oynayan Cardano camiası, bu gelişmenin nasıl sonuçlanacağını bekliyor.

Geliştirici ekibinden Elliot Hill yayınladığı makalede, “Topluluğumuz, Cardano’nun gelişimi için kilit rol üstlenmeyi ve ağın arkasındaki en büyük güç olmayı sürdürecektir.” dedi.

İşlem ücretleri düşecek

Ethereum ağındaki işlem ücretlerini hesaplamada kullanılan ve ölçeklenebilirlik için gerekli olan gas ücretleri, bazen en ufak işlemlerde bile çok maliyetli olabiliyor. Bu durum DeFi uygulamaları için daha maliyetli olurken aynı zamanda yeni kullanıcıların ekosisteme dahil olmasının önünde bir engel teşkil ediyor.

Elliot Hill, Cardano ağında bulunan yerel tokenların ve ürünlerin işlem ücretine tabi olmadığını ifade ederek Cardano’nun maliyet açısından avantajlı olduğunu ifade etti. Bunun en büyük sebebi ise Cardano’nun akıllı sözleşme gerektirmeden yerel token ve ürünleri kullanma olanağı tanıması oldu.

Güvenlik üst seviyeye çıkıyor

Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler pek çok avantaja sahipken, güvenlik açısından birkaç hatanın ortaya çıkmasına müsait yapıdadır. Sözleşmede hazırlanırken yapılan en küçük hata, milyonlarca dolara mal olabilir.

Cardano teknolojisiyle oluşturulan tokenlar için ayrı ayrı kod yazmak gerekmiyor. Elliot Hill’e göre bu, daha az insan hatası yaşanmasını sağlıyor ve Cardano’yu güvenlik açısından Ethereum’a rakip kılıyor. O, Cardano’nun bu sayede kurumsal yatırımcıların gözüne daha cazip geleceğine inanıyor ve şu mesajı bırakıyor:

“Kurumsal şirketler eğer DeFi sektörüne giriş yapmaya başlarsa, akıllı sözleşmelerdense bunların güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmış tokenları tercih edecektir.”

Cardano (ADA) fiyatı nasıl değişti?

Yenilikler yapmaya ve gelişmeye devam eden Cardano, 10 milyar dolarlık piyasa değeriyle CoinGecko’ya göre 6. sırada bulunuyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesini 4 Ocak 2018’de 1.18 dolar ile gören ADA, Ocak 2021’de yükselmeye başladı. Kripto para, 0.33 dolar seviyesinde fiyatlanıyor.

cardano

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!