Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano Kurucusundan Ethereum Eleştirisi

Ethereum eski kurucu ortağı ve Cardano (ADA) kurucusu Charles Hoskinson yaptığı açıklamalar ile Ethereum 2.0’ı eleştirdi. Cardano’nun Ether’den çok daha fazla potansiyel vadettiğini savunan Hoskinson “onlara günlerini gösterdik” dedi. Eski ortak, Ethereum’u Bitcoin’in düştüğü hataya düşmek ile itham etti.

IOHK CEO’su ve Cardano‘nun yaratıcısı Charles Hoskinson, BitBoy Crypto kurucusu Ben Armstrong ile bir röportaj gerçekleştirdi. Ethereum‘un kurucularından olan ve yaşanan fikir ayrılıkları sebebiyle Vitalik Buterin ile yolları ayıran Hoskinson, Ethereum 2.0 projesinin sürdürebilir olmadığını dile getirdi.

Hoskinson, ETH’nin kullanıcı kitlesinin artması ile Bitcoin’in yaşadığı sorunları yaşanabileceğini öne sürdü.

Ethereum’un sürdürülebilirliği şüpheli

Ethereum 2.0 için ölçeklendirme modelini eleştiren eski kurucu ortak, seçilen model ile Ether’in kendini Zk rolluplar ve diğer başka faktörler yüzünden kötü duruma düşürdüğünü belirtti. Hoskinson ETH 2.0’ın lansmanının sürekli ertelenmesini de üzerinde çalışılması zor bu modele bağladı. Hoskinson Cardono’nun bundan tamamen farklı bir model ile ilerlediğini anlattı.

“İkisi de çalışma potansiyeline sahip modeller. Fakat Vitalik’inkiler mühendislik ve araştırma bakımından daha riskli. Bu sebeple Ethereum 2.0’ı çıkarırken çok zorlandılar.”

Cardano kurucusu Ethereum 2.0 için geleceğin pek de parlak olmadığına inanıyor. Hoskinson yaptığı açıklamalarda karmaşık ve iyileştirilmesi zor bir sistem üzerinde yükselen Ethereum’un, yüksek verim ya da ölçeklenebilirlik vadedip vadedemeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu dile getirdi.

Bununla birlikte Ether için en büyük sorunun ölçeklenebilirlik veya verimden ziyade on-chain yönetişim (governance) olduğunun altını çizdi.

Ethereum, Bitcoin’in düştüğü hataya düşüyor

Hoskinson, Ethereum 2.0 ile ilgili en büyük sorunun on-chain yönetişim mekanizması olduğunu söylerken, bu duruma Bitcoin‘den örnek verdi.

Hoskinson, Ether’in kullanımının yaygınlaşması halinde BTC’ye benzer sorunlar yaşanabileceğini ileri sürdü. Eski kurucu ortak, yönetişim sistemi olmadan ağdaki genişleme ile rekabet avantajının kaybolabileceğini ve ağda yapılacak iyileştirmelerin zorlaşabileceğini dile getirdi.

“Bunu Bitcoin ile görüyoruz.”

Cardano geliştirmeye daha açık

Charles Hoskinson, Cardano için BTC ve ETH 2.0’da eksik olan yönetişim modeli ile orta vadede büyük bir gelişme potansiyeli olduğunu vurguladı. Cardano’nun dünya genelinde 22.6 milyon geliştiricinin tamamına hitap ettiği dile getirildi.

ETH programlama dili Solidity’nin dünya çapında sadece 80 bin geliştirici tarafından kullanıldığına dikkat çeken Hoskinson, bunun benimsenmeyi büyük ölçüde yavaşlatacak bir durum olduğunu vurguladı.

“Biz çok daha iyisine sahibiz. Bence çeşitlilik bakımından kazanıyoruz çünkü blockchain dışından geliştiricileri de kripto alanına getirdik. Off-chain ve on-chain modülleri, Ethereum’dan çok daha iyi düşündük. Token üretim modellerini onlardan çok daha iyi tasarladık. Yani başka bir değişle onlara günlerini gösterdik.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!