Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano Kurucusundan Marlowe ve Plutus Projeleri Hakkında Açıklamalar

Cardano‘nun kurucusu olan Charles Hoskinson geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden bir gönderi paylaştı ve Cardano’nun geleceği hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Cardano topluluğunda bundan bir süre önce bir tartışma yaşanıyordu: UTXO (harcanmamış işlem çıktısı) sistemine mi geçilecek, Bitcoin’e fork mu yapılacak? İnsanlar zaman içerisinde UTXO sistemine geçiş yapmanın daha basit olacağına karar kıldılar ve Cardano ekibi de bu proje üstünde çalışmaya başladı: Plutus ve Marlowe.

Marlowe hakkında konuşan Hoskinson, bunun bir tür ‘şablon dil’ işlevi göreceğini söyledi. Hoskinson, alana özgü programlama dillerinin zaten uzun süredir kullanıldıklarını da belirtti. Kendisi bu konuda hakli çünkü Barclays, Microsoft gibi şirketlerin bu dillerden faydalandıklarını biliyoruz. Hoskinson’ın Marlowe hakkındaki yorumları şöyle:

“Marlowe sayesinde şu cümleyi kurabileceksiniz ‘Benim elimde birkaç finansal işlem var ve bu işlemleri alana özel bir programlama diliyle düzgün bir şekilde yazıya geçirmek istiyorum. Bu işlemleri çok kısa, çok hızlı bir şekilde yazıya dökebileceğim ve bu yazıyı test edip, istediğim şey olmuş mu olmamış mı diye görebileceğim.”

Hoskinson ayrıca Blockchain dilleri için özel bir periyodik tablo hazırlamayı dahi düşünüyor. Hoskinson’a göre böyle bir tablo sayesinde sigorta sözleşmelerinden, türevlerden, diğer karmaşık finans işlemlerinden daha fazla verim alınabilir.

Hoskinson, Marlowe projesinin en önemli amaçlarından birinin bu olacağını belirtti. Hoskinson’a göre eğer projenin bu aşaması başarıyla tamamlanırsa sözleşme açısından ciddi kolaylıklar sağlanabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment