Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC, Tether ile Bitfinex’e 42.5 Milyon Dolar Para Cezası Verdi

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), Tether ile Bitfinex’e toplamda 42.5 milyon dolarlık para cezası verdi.

CFTC’nin cuma günkü duyurusunda, Tether’a Amerikan doları ile desteklenen USDT’ye ilişkin “doğru olmayan ve yanıltıcı açıklamalarda” bulunduğu için para cezası kesildiği açıklandı.

69 milyar doları aşkın piyasa değeri bulunan USDT’nin üreticisi Tether, 41 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı.

Kripto para borsası Bitfinex’e ise “yasa dışı bireysel emtia işlemlerinde” rol oynadığı gerekçesiyle 1.5 milyon dolar ceza verildi.

CFTC tarafından yapılan açıklamaya göre, ürettiği her bir USDT’nin bire bir oranında USD ile desteklendiğini beyan eden Tether, 2016-2018 tarihleri arasında dolaşımdaki toplam USDT miktarının sadece %27,6’lık kısmını desteklemeye yetecek kadar itibari para rezervine sahipti.

Bitfinex’in ise CFTC’ye kayıtlı olmamasına rağmen yine 2016-2018 tarihleri arasında ABD’deki gerçek ve tüzel kişilerin kripto para işlemlerine aracılık ettiği belirtildi.

CFTC Başkan Vekili Rostin Behnam, “Bu dava, hızla büyüyen ve gelişen dijital varlık pazarında nasıl bir dürüstlüğün ve şeffaflığın olmasının beklendiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu. CFTC’nin, “yalan veya yanıltıcı beyanlarda” bulunan kuruluşların üstüne gitmeyi sürdüreceği vurgulandı.

CFTC’nin açıklamasının ardından konu hakkında bir açıklamada bulunan Tether yönetimi, “CFTC’nin, Tether’ın günümüzdeki operasyonlarına ilişkin herhangi bir sorun tespit etmediğini” ve söz konusu cezaların, iki buçuk yılı aşkın süre önce yürütülmüş faaliyetlere karşılık verildiğini duyurdu.

Şirket, CFTC’nin bulgularının, USDT’nin “tamamen desteklenmediğini değil”, yalnızca şirketin rezervlerinin sürekli “nakit olarak tutulmadığını” gösterdiğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!