Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC ve SEC Yine Birbirine Giriyor: Kripto Para Borsası İçin Yetkiler Aşıldı!

ABD’nin kripto para piyasasını düzenleyen iki önemli kurumu CFTC ve SEC yetki alanları konusunda yine gerilim yaşıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) kısa süre önce kripto para borsası KuCoin’e karşı dava başlatmıştı. Borsaya bankacılık kanununu delmek ve kayıtsız para transferi faaliyetleri yürütmek suçlamaları yöneltmişti.

Kısa süre önce konu hakkında açıklamada bulunan CFTC yetkilisi Caroline Pham, menkul kıymet ve emtia ayrımının her iki düzenleyici kurum arasında kutuplaşma yaratabileceğine yer verdi.

Caroline Pham, kendi kurumlarının KuCoin isimli kripto para borsasına yönelttiği suçlamaların SEC’nin yetki alanına girdiğini söyleyerek kurumunu eleştirdi.

CFTC, KuCoin’i yasadışı olarak türev piyasası işletmekle suçlarken, Pham yaptığı açıklamada yatırımcıların elindeki fon birimlerinin kaldıraçlı işlem olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu savundu. Bu durum yatırımcı koruma yasalarını zayıflatıp, menkul kıymet piyasalarının temellerini sarsabileceğine yer verdi.

CFTC’nin yaklaşımı SEC’in otoritesini ihlal edebilir ve bir finansal aracı bir finansal faaliyetle birleştirerek menkul kıymet piyasalarının temellerini bozarak onlarca yıldır yürürlükte olan sağlam yatırımcı koruma yasalarını baltalayabilir. Hisse sahibi olmak, türev ticareti yapmakla aynı şey değildir.

Her iki kurum geçtiğimiz dönemde de birçok kez kripto paraları kimin denetleyeceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda zıt düşmüştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!