Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano’nun Kurucusu Hoskinson ile Ethereum’un Kurucusu Buterin Yıllar Sonra Görüştü

IOHK Foundation’ın CEO’su ve Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin ile yıllar sonra ilk kez görüştüğünü ve aradan geçen süre boyunca her ikisinin de “çok olgunlaştığını” söyledi.

Ethereum’un kurucu kadrosunda yer alan ve daha sonra Cardano’yu kuran Charles Hoskinson, Vitalik Buterin’in dün katıldığı bir podcastte verdiği demeçlerin ardından Ethereum ve Buterin ile ilgili bazı açıklamalar yaptı.

Hoskinson; Anthony Di Iorio, Gavin Wood, Joe Lubin ve elbette Buterin gibi isimler ile birlikte Ethereum’un temellerini atanlardan biriydi. Ekipteki diğer isimlerle yaşadığı sorunların yanında, Ethereum’un geleceğine ilişkin Buterin ile kişisel bir anlaşmazlık yaşamasının ardından, Haziran 2014’te Ethereum’dan ayrıldı.

Buterin’e “büyük saygı duyuyorum”

Vitalik Buterin, yayın sırasında Cardano ve Ethereum topluluklarının olaylara farklı şekillerde yaklaştığını; Cardano’nun büyük, akademik gruplar ile hareket ederken Ethereum’un daha hızlı bir gelişim sürecini tercih ettiğini söyledi. Kişisel olarak Hoskinson hakkında konuşan Buterin, onun yıllar içinde “çok olgunlaştığını” belirtti.

Hoskinson, cuma sabahı yaptığı açıklamalarda“Vitalik ile tanıştığımızda ikimiz de çok gençtik. Ben 20’lerimin ortasındaydım, o 19 yaşındaydı. Vitalik çok büyüdü, çok olgunlaştı.” dedi ve Vitalik Buterin’in, bir insanın elde edebileceği en büyük başarılardan birini elde ettiğini söyledi:

“Ethereum, kripto para sektörünün gördüğü en büyük inovasyonlardan biridir. Bitcoin’den bile daha büyüktür. […] Tarayıcılara Javascript geldiğinde olduğu gibi, Ethereum (ortaya çıktığında), bu sektördeki herkese çılgınca bir şey inşa etme hakkı tanıdı. 19 yaşındaki birinin, 10 yıl içerisinde 0’dan 300 milyar dolara çıkmış, devletlerin tahvil üretmek için kullandığı bir ekosistemi tasavvur edebilmiş olması, bir insanın elde edebileceği en büyük başarılardan biridir.”

Hoskinson, aradan geçen süre boyunca dürüstlüğünü ve tutkusunu koruyabildiği için Buterin’e “büyük bir saygı duyduğunu” belirtti.

Yöntemler farklı, amaçlar ortak

Buterin ile yaşadıkları anlaşmazlıklardan ve Cardano ile Ethereum arasındaki farklılıklardan bahseden Hoskinson, Buterin ile kendisinin farklı geçmişlere, bakış açılarına sahip olduğunu ve yaşadıkları anlaşmazlıkların bunlardan kaynaklandığını söyledi.

Bundan 25 yıl sonra toplumdaki tüm kuralların değişeceğini çünkü “eski sistemin artık işe yaramadığını” söyleyen Hoskinson’a göre kripto para sektörünün varoluş amacı, insanlığın “ne yönde ilerleyeceğine, ne yapacağına” dair fikirler sunmak. Hoskinson, bu noktada Buterin ve Ethereum hakkında şunları söyledi:

“Varış noktamıza gitmek için kullanacağımız ilkeler, yapılar ve felsefi yaklaşımlar konusunda hemfikir olmasak da, ben gitmek istediğimiz nokta ve görmek istediğimiz şeyler konusunda bir kez bile anlaşmazlık yaşadığımızı düşünmüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!