Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CIA Eski Başkanı Yasa Dışı İşlemler Yüzünden Bitcoin’i Eleştirenlere Yanıt Verdi

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının eski direktörü Michael Morell, Bitcoin’in yasa dışı faaliyetlerde kullanımına yönelik yorumlara karşı bir yanıt verdi. Morell, açıklamalarında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen gibi isimleri hedef aldı.

CIA eski direktörü, yasa dışı kripto para kullanımı ve bununla mücadele konusunda Forbes’a konuştu. Finansal inovasyonun önemini gündeme getiren isim, ABD’nin bu yönde doğru adımlar atmaması halinde Çin’e karşı “hız kaybedebileceğini” söyledi.

Eski direktör, yasa dışı Bitcoin ve kripto para işlemleriyle ilgili yapılmış açıklamaları “An Analysis of Bitcoin’s Use in Illicit Finance” başlıklı yazısında bir araya getirdi. Makale, Coinbase, Fidelity ve Square gibi şirketlerce kurulmuş Crypto Council for Innovation desteğiyle yayımlandı.

Bitcoin’in yasa dışı kullanımı daha düşük

Michael Morell, makalesinde Bitcoin’in yasa dışı kullanımına yönelik genellemelerin “abartılı olduğunu” söylüyor.

Morell, Janet Yellen ve Christine Lagarde gibi isimlerin Bitcoin ve kripto para hakkındaki olumsuz açıklamalarına değinerek kripto paraların yasa dışı faaliyetlerden ibaret olmadığını söyledi.

“Muhtemelen Bitcoin ekosisteminde geleneksel bankacılık sistemine kıyasla daha az yasa dışı faaliyet döndü.”

Chainalysis verilerine göre, Bitcoin’in yasa dışı kullanım oranı %1’den az ve bu oran giderek düşüyor. Morell, geleneksel finansal sistemdeki yasa dışı faaliyetlerin küresel GSYİH’ye oranının %2 ile %4 aralığında değişiyor olabileceğini ekliyor.

bitcoin-cia
Bitcoin ile gerçekleştirilen yasa dışı faaliyetlerin yıllara göre oranı. Chainalysis

Bununla birlikte Morell, ulusal güvenlik konusunda kripto para veya diğer teknolojilerin olası etkilerinin bilincinde olunması gerektiğini belirtti.

Dijital dolar konusunda endişeli

Fed Başkanı Jerome Powell, dijital dolar konusunda acele etmeyeceklerini açıklamıştı. Morell, ABD’nin dijital dolar çalışmalarının halihazırda yavaş ilerlediğini, bu nedenle kripto paraların yasa dışı olup olmadığı gibi konularla bu süreci daha da yavaşlatmaması gerektiğini söylüyor. 

Blockchain suçlarla mücadelede faydalı

Morell’e göre, blockchain teknolojisiyle yapılan analizler suçlarla mücadelede iyi bir araç. Chainalysis, CipherTrace ve Elliptic gibi şirketleri örnek gösteren CIA eski başkanı, “Bu şirketlerin yasa dışı faaliyetleri nasıl buldukları karşısında şaşkına dönüyorum. Yapılanlar çok iyi bir istihbarat çalışmasıdır.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!