Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Bir Kripto Para Borsasına Daha Soruşturma Başlattı

Huobi ve OKEx’tan sonra bir kripto para borsası daha Çin hükümeti tarafından başlatılan soruşturma ile karşı karşıya. Hükümetin dijital yuan lansmanı için geri sayım yapılırken dijital para sektörüne baskı yapmaya başladığı düşünülüyor.

Çin hükümeti, dijital varlıklar için bir alım-satım platformu olan TokenBetter’a soruşturma başlattı. TokenBetter’ın Sichuan eyaletinde yer alan merkezine yapılan baskından sonra, platform yetkililerinin borsadaki işlemleri durdurduğu öne sürülüyor.

Kullanıcılar paralarını çekemedi

Çinli kripto para gazetecisi Colin Wu Twitter üzerinden bir gönderi paylaşarak olayla ilgili bilgilerini aktardı. Wu merkeze bir polis baskını yaşandığını söylerken platformdaki faaliyetlerin durdurulduğunu da haber verdi. Wu, TokenBetter kullanıcılarının paralarını çekemediklerini de dile getirdi. Wu gelişmelerden önce platformun 50 milyon dolarlık bir yatırım aldığını fakat rakamın şişirilmiş olabileceğini de iddia etti.

FXStreet’e göre TokenBetter platformunda para çekme işlemlerinden sorumlu yetkili 16 Ekim’den beri soruşturma altında olduğu için platformdan yaklaşık 1 aydır para çekimi yapılamadığı saptandı. Şu an platformun internet sitesine de erişim sağlanamıyor. TokenBetter Twitter hesabından en son atılan Tweet’in tarihi de 15 Ekim’e denk geliyor.

Dolandırıcılık sanıldı

TokenBetter’ın tüketici fonları ile adeta bir anda ölü taklidi yapması, platform kullanıcılarını rahatsız etti. Çoğu insan herhangi bir resmi açıklama olmaksızın işlemleri durduran TokenBetter platformunun dolandırıcılık yaptığını düşünmeye başladı. Kullanıcılar, fonlarına ulaşamamanın yanı sıra destek ekibi ya da müşteri hizmetleri ile de herhangi bir iletişim kuramadı.

Bir Twitter kullanıcısı paylaştığı gönderide, borsanın aldığı 50 milyon dolarlık yatırımın ardından çevrim dışı olduğunu söyledi. Borsa, 660 milyon dolarlık kullanıcı fonlarından para çekme faaliyetlerini durdurunca dolandırıcılık şüpheleri arttı.

Devlet destekli dijital para çıkarken, özel kripto para sektörü batacak mı?

Dünyanın ilk dijital merkez bankası parası olması beklenen dijital yuan için geri sayımlar başlamışken hükümetin özel kripto para platformlarına yönelik tutumu dikkat çekti. Çinli yetkililer dijital yuanın önünü açmak için özel kripto para sektörüne bir dizi katı önlem uyguluyor olabilir. Öyle ki Çin Merkez Bankası özel şirketlerin ve bireylerin dijital yuan satışını yasaklamak için bir teklif dahi yayınladı.

Çin hükümeti, TokenBetter’dan önce OKEx borsası da private keylere sahip yetkilinin kolluk kuvveteler ile iş birliği yaptığını öne sürerek para çekim işlemlerini askıya aldı. Huobi Baş Operasyon Sorumlusu Zhu Jiawei’ye yönelik soruşturmalar da Çin’in kripto para platformlarına darbelerinden yalnızca biriydi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!