Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lübnan Merkez Bankası Kendi Dijital Parasını Çıkarmayı Planlıyor

Lübnan Merkez Bankası ülkedeki finans sektörünü modernleştirebilmek adına kendi dijital para birimini çıkarmayı planlıyor. Milli dijital para projesinin önümüzdeki yıl içerisinde hazır olması mümkün.

BNN Bloomberg tarafından paylaşılan habere göre Çin gibi ülkelerin ardından Lübnan Merkez Bankası da kendi dijital para birimini geliştirmek için harekete geçti. Birkaç aydır enflasyonla mücadele eden ve ekonomi politikalarını revizyondan geçiren Lübnan, ülke ekonomisini hareketlendirebilmek adına dijital merkez bankası parasına (CBDC) başvuracak.

Lübnan neden dijital paraya döndü?

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh bugün yaptığı açıklamalarda neden kendi dijital paralarını geliştirmeyi düşündüklerini anlattı. Salameh, geliştirilecek bir dijital para projesinin hem ülkenin bankacılık sektörüne duyulan güveni tazeleyebileceğini hem de nakitsiz bir topluma geçiş yapmayı kolaylaştıracağını aktardı.

BNN Bloomberg haberine göre Merkez Bankası Başkanı ayrıca Lübnan’ın doğal kaynak açısından zengin bir ülke olmadığını hatırlattı. Salameh bunu söylerken ülke rezervlerindeki altının enflasyonla mücadelede “kaçınılmaz noktaya” gelinmesi halinde satılabileceğini açıkladı.

Ülke enflasyonla mücadeleyi sürdürüyor

Diğer pek çok ülke gibi Koronavirüs ile mücadele etmeye çalışan Lübnan, aynı anda enflasyona karşı da bir savaş veriyor. Arabian Business haberine göre ağustos ayı ekonomik verileri ülkedeki enflasyon oranının bir yıl içerisinde yüzde 120’ye kadar çıktığını gösterdi.

Lübnan ekonomisine dair bir rapor hazırlayan Dünya Bankası da ülkedeki gayri safi yurt içi hasılanın yıl sonunda yüzde 19.2 oranında düşebileceğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!