Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Bu Coin’e Kafayı Taktı: Ülkenin En Büyük Projesine 100 Milyon Dolarlık Dava!

Çin’in en büyük Filecoin (FIL) şirketi Shikongyun’a ponzi şeması işletme suçundan yetkililer tarafından 100 milyon dolarlık dava açıldı. 

Çin bir kez daha kripto para davalarıyla gündeme geldi. Çinli yetkililer 14 Ağustos günü yayınlanan belgelere göre Çin’in en büyük Filecoin şirketlerinden biri olan Shikongyun’a ponzi şeması işletmekten dava açtı. Şirkete açılan dava, geçtiğimiz mayıs ayında başlatılan inceleme ve soruşturmanın ardından geldi.

Şirketlerin kurucuları Lai Mouhang ve Lai Moujun‘nun yatırımcıları FIL madenciliği kandırmacasıyla bir ponzi şemasına dahil ettiğini belirten yetkililer, bu yolla 100 milyon dolarlık hayali hizmet satıldığını vurguladı. Bununla birlikte şirkete sonradan katılan Hu ve Liang isimli sanıklar da suçlamalara dahil edildi.

Belgelerde, Shikongyun şirketi adı altında açılan ve FIL bulut madencilik havuzları işleten SpaceTime Cloud şirketi iddiaların merkezinde yer aldı. Sanıkların, bu bulut madencilik havuzları üzerinden yatırımcılara bir hayal satarak onları ponzi şemasına davet ettikleri belirtildi.

Yaklaşık 5 yıl önce hayata geçen bu ponzi şemasının, Filecoin madenciliği için ortak madencilik ve bulut bilgi işlem gücü paketlerini tanıttığını belirten dava belgeleri, “Time Cloud filpoo1.io” adı verilen sözde FIL madencilik sunucusunun toplam üye sayısının 18 Mayıs 2022 tarihinde 57.122’ye kadar çıktığını öne sürdü.

Bununla birlikte bir diğer sahte sunucu olan Time Cloud Bpool.io platformunun toplam üye sayısı ile aynı dönemde 37.015’e ulaştı. Yetkililerin suçlamaları arasında katılımcıları yem olarak yüksek getiri ile cezbetmek, ponzi şeması kurmak ve yönetmek diğer insanları hileli mülk edinmeye katılmaya devam etmelerini sağlamak, ekonomik ve sosyal düzeni bozmak yer aldı:

Sanık Lai Mouhang Eylül 2019’da ipfs.cn alan adını kullanarak ipfs Çin topluluğu web sitesini ve WeChat genel numarasını kurmuş ve filecoin.io’nun dağıtılmış depolama teknolojisini ve ekonomik modelinin yatırım beklentilerini şiddetle yaymış ve abartmıştır. Lai Mouhang’dan sonra Liang Mousheng ve Hu Mou, Time Cloud’un filpool.io platformunu geliştirmek üzere madencilik modelini oluşturmak için Filecoin’in ekonomik modelini taklit ettiler.

Tüm Filecoin şirketleri soruşturma altında

Son gelen dava ile birlikte mevcut durumda neredeyse tüm Çinli Filecoin şirketlerinin ve kurucularının yetkililer tarafından soruşturma altında olduğu belirtiliyor. Çin’de birçok kripto para işleminin yasak olması ve Filecoin’in madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi olması bu konuda dikkat çeken detay olarak yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!