Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Dijital Parası Beklenenden Erken Çıkabilir

Kovid-19 pandemisini büyük ölçüde kontrol altına alan Çin, dijital para çalışmalarını da hızlandırmaya kararı aldı.

Çin Merkez Bankası bundan birkaç hafta önce yaptığı açıklamalarda dijital yuan projesinin 2022’deki Kış Olimpiyatları’na yetişeceğini belirtti. Fakat Global Times’ın haberine göre Çin’in dijital parası bundan çok daha yakın bir gelecekte hazır olabilir. Pekin’deki blockchain uzmanlarından Cao Yin, ülkenin dijital yuan projesiyle ilgili şunları söylüyor:

“Çin’deki finans şirketleri ABD’de hala ek denetim olmadan iş yapabiliyorlar. Fakat bu ABD’nin yuan kullanımını zedeleyemeyeceği anlamına gelmiyor. ABD Çinli finans kurumları için hala büyük bir tehdit oluşturuyor. Çin ABD’den gelecek olası bir yaptırıma karşı dijital parasını beklenenden daha erken çıkarabilir.”

Çin’deki Kovid-19 vakalarının sayısı ciddi ölçüde azalmış olsa da pandeminin ekonomik etkileri hala giderilmedi. Hükümet, ekonomiyi yeniden toparlayabilmek için toplam bütçe açığının milli gelire oranını %3.6’nın üstüne çıkarmaya razı. Çin ayrıca kurumsal şirketlere toplamda 2.5 trilyon yuanlık (350 milyar dolardan fazla) bir vergi indirimi yapmayı düşünüyor.

Çin kendi dijital parasını çıkardığı zaman ülkenin ekonomisini çok daha etkili bir şekilde yönetme ve denetme imkanına sahip olacak. Cao’nun açıklamalarına göre Çin’in dijital parayı bu yıl içerisinde kullanmaya başlaması, Kovid-19’un etkilerinin de daha hızlı bir şekilde giderilmesini sağlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment