Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin, Dijital Para Konusunda Diğer Merkez Bankalarıyla Fikir Alışverişinde Bulunuyor

Avrupa Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası, dijital merkez bankası paralarının (CBDC) gelişimi konusunda fikir alışverişinde bulunuyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Yi Gang, merkez bankaları tarafından geliştirilen dijital paraların ne gibi standartlara ve ilkelere tabi tutulacağı konusunda diğer merkez bankaları ve uluslararası kuruluşlar ile görüşmeler yürüteceklerini açıkladı.

CBDC’lerle ilgili çalışmalarına 2014 yılında başlayan Çin Merkez Bankası, halihazırda Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong ve Tayland merkez bankaları ile ortak bir dijital para deneyi düzenliyor.

Geliştirmekte olduğu dijital renminbi (e-CNY) projesi için yurt içindeki özel bankalarla birlikte test çalışmaları yürüten Çin Merkez Bankası, e-CNY için şu ana dek 123 milyon cüzdanın kurulduğunu ve yapılan işlemlerin toplam hacminin 56 milyar yuana ulaştığını söyledi.

Yi Gang, Finlandiya Merkez Bankasının bu haftaki etkinliğinde yaptığı açıklamalarda, dijital renminbinin esasen yurt içi ödeme işlemlerini iyileştirmek için tasarlandığını belirtti. 

Dijital merkez bankası paralarının uluslararası işlemlerde kullanımına ilişkin “karmaşık” soru işaretlerinin olduğunu söyleyen Yi Gang, doğabilecek zorlukların önüne geçmek için uluslararası düzeyde fikir alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!