Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Gazetesinden Blockchain İçin “Kendi Kendimize Yetmeliyiz” Yorumu

Resmi Çin askeri gazetesi, ülkeyi inovasyon ve blockchain gibi kilit teknolojiler konusunda kendine güvenmeye davet etti. Gazetede yayınlanan makalede, Çin’in stratejik ve ileriye yönelik teknolojileri yakalama konusunda elini çabuk tutması gerektiği vurgulandı.

Askeri gazetede yayınlanan makalede; 5G, yapay zeka, büyük veri (big data), kuantum bilişimi, blockchain gibi kilit teknolojilerin tüm zorluklara rağmen öğrenilmesinin önemi üzerinde duruluyor. Makalede, Çin’in diğer ülkeleri teknoloji alanında geçmesi ve teknolojik yeniliklerle birlikte askeri alanda da yenilikler yapması gerektiği belirtiliyor.

ABD’nin askeri alanda en büyük rakibi olan Çin’in teknolojik gelişmelerde bazı büyük ülkelerin hala gerisinde olduğunu savunan askeri yorumcu Song Zhongping ise Çin’in silah teknolojisinde büyük sıçrama yapmasının diğer ülkeleri geçmek için yeterli olmadığını savundu. Zhongping, her ne kadar Çin’in yüksek teknolojili silah üretiminde başarılı olduğunu kabul etse de yüksek kaliteli ve sofistike parça üretiminde hala geride olduğunu ifade etti.

5G, blockchain ve yapay zeka teknolojilerine büyük yatırım

Çin, küresel çapta liderlik elde etmek için teknoloji çalışmalarını hızlandırdı ve 2025’e kadar tahmini 10 trilyon yuan (1,4 trilyon USD) yatırım yapacağını bildirdi. Çin, aynı zamanda Huawei gibi büyük teknoloji devlerini 5G, blockchain ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi konusunda yardımcı olmaya çağırdı. Bununla birlikte, ABD’nin uyguladığı yaptırımlardan etkilenen Çin’in dev teknoloji şirketleri, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) ile birlikte 2020 yılı sonunda yerel bir fonlama girişimi başlatacağını duyurdu. Bir yatırım firması olan China Europe Capital da 5G, blockchain ve yapay zeka gibi teknolojileri daha hızlı geliştirmek için 5 milyar yuan (566 milyon pound) toplamayı planladığını açıkladı.

Yatırımlardaki artış, ABD’nin Çinli dev şirketlerle ulusal güvenlik sebebiyle iş yapılmasını engellemesinin ardından görüldü. İki ülke arasında gerilimi tırmandıran ticaret savaşları da bu yatırımları yükselten bir diğer önemli faktör olarak gösteriliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment