Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europol: Siber Suçlardaki En Büyük Tehdit Kripto Paralar

Europol tarafından yayınlanan rapora göre, anonimlik esasına dayanan dijital cüzdan hizmetleri ve kripto paralar, siber suçlardaki en büyük tehditleri oluşturuyor. Raporda, Darkweb’te en çok tercih edilen kripto paralar da açıklandı.

Europol bu yılki, Organize İnternet Suç Tehditi Değerlendirme Raporu’nda (IOCTA) gizlilik ilkesini benimseyen kripto para hizmetlerinin çağın en tehlikeli siber suç tehditlerini oluşturduğunu öne sürdü. Raporda, kripto paralar ile siber suçlara örnekler vererek incelemeler yapan Europol, kripto para kullanıcılarının da hiçbir şey yapmadan dahi dolandırıcıların hedefi haline geldiğini söyledi. Europol raporunda, kripto paralarla gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerini önlemenin oldukça güç olduğu da belirtildi.

Kripto Paraların Benimsenmesi Arttıkça Suçlar da Arttı

Europol raporuna göre kripto paraların yaygınlaşması ile bunların siber suçun tüm kollarına yayılması bir oldu. İşlemlerin izinin sürülmesine rağmen anonimlik esası gibi etkenler kripto para birimleri ile siber gasp ve fidye yazılımlarının önünü açtı. Kripto paralar da Darkweb’te bir numaralı yasa dışı ödeme yöntemi haline geldi.

Rapora göre; kripto para birimlerinin giderek daha fazla insan tarafından kullanılması, kurban sayılarını da arttırıyor. Örneğin 2019 yılında halka açık 10 kripto para borasının hacklenmesi ile borsaların kullanıcılarından 240 milyon euro değerinde kripto para çalındı.

Europol-Kripto-ParalarDolandırıcılıkta En Çok Bu Kripto Paralar Kullanılıyor

Raporda geçtiğimiz yıllar kripto paralar ile dolandırıcılıkta en popüler olan kripto para biriminin Bitcoin olduğunu; fakat bu yıl yasa dışı faaliyetlerde en çok kullanılan kripto paralara Monero (XMR), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Zcash (ZEC) ve Dash (DASH) gibi birimlerin de eklendiğini açıkladı.

Darkweb özeline bakmak gerekirse, bir kripto para bariz üstünlük sağlıyor: Monero. XMR, Darkweb işlemleri söz konusu olduğunda açık ara lider kripto para konumunda bulunuyor. Raporda Zcash ve Dash, Monero’yu takip eden iki kripto para olarak belirtiliyor. Monero, tüm bu Darkweb etiketlerinden pek etkilenmişe benzemiyor. XMR fiyatı, son 7 günde yaklaşık %17 oranında artarak 111 dolara yükseldi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment