Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Halk Bankası Araştırmacısı: ‘Yuan Destekli Sabitkoin Fikri Değerlendirilmeli’

Çin Halk Bankası’ndaki (PBoC) bir araştırmacıya göre Çin’deki yetkililer sabitkoin konusunu araştırmaya başlamalı, hatta ülkedeki kurumlara destek olmak amacıyla yuan ile desteklenen bir kripto para oluşturmayı düşünmeli.

Çin’in merkez bankasına olan yakınlığıyla bilinen CN Finance’te ‘Sabitkoinlerin Genel İncelemesi’ başlıklı bir yazı yayınlandı. İlginçtir ki bu yazının yazarları arasında Çin’deki Fudan Üniversitesi’nden bir profesör ve Çin Halk Bankası’nın araştırmacılarından Li Liangsong var.

PBoC araştırmacılarından Liangsong tarafından yazılan yazıda sabitkoinlerle ilgili en güncel gelişmelerden bahsediliyor ve özellikle ABD Doları ile desteklenen koinler ele alınıyor.

Liangsong ve bir profesör tarafından yazılan yazıda, ABD Doları ile desteklenen kripto paraların zaman içerisinde USD’nin dünya genelindeki konumunu güçlendirecekleri belirtiliyor. Yazıdan bir kesit şu şekilde:

“Eğer dolar ile desteklenen sabitkoinler piyasa geneline yayılır ve reel ekonomide kullanılmaya başlarlarsa yerel kurumları yuana sabitlenmiş bir sabitkoin ile destekleme konusunu çok daha kapsamlı bir şekilde araştırmaya başlamamız gerekir.”

Liangsong’a göre ABD Doları ile desteklenen sabitkoinler doların dünya genelindeki konumunu güçlendirmenin yanı sıra diğer önde gelen para birimlerinin konumlarını zedeleyebilir. Liangsong’un endişesi, böyle bir durumda Çin Yuanı’nın da durumdan etkilenmesi.

Şunu da belirtmek gerekiyor ki söz konusu yazıda sabitkoinlerin önünde hala uzun bir yol olduğu belirtiliyor. Yazının yazarları, sabitkoinlerin zamanla güçlenmesi halinde merkez bankalarının sorun yaşamaya başlayacağını düşünüyorlar:

“Eğer sabitkoinler zamanla yayılırlarsa merkez bankalarının rolü tartışılmaya başlanır. Merkez bankası tarafından üretilen itibari paralar, sabitkoinleri desteklemek için kullanılırlar kullanılmasına ama sirkülasyona girmezler. Bu da merkez bankalarının para politikaları konusundaki rolünü kısıtlar.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment