Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Halk Bankası Dijital Para Cüzdanı İçin Patent Aldı

Çin Halk Bankası‘na (PBoC) bağlı olan Dijital Para Araştırma Laboratuvarı, bu hafta işlem geçmişlerini takip etmeye yarayan yeni bir dijital cüzdanın patenti için başvuruda bulundu. Merkez bankasına bağlı olan dijital para birimin patent için Çin’deki Fikri Mülkiyet Devlet Ofisi’ne başvurdu.

Alınan yeni patente göre merkez bankası tarafından geliştirilen dijital cüzdan, işlem verilerini ülkede dijital para oluşumuyla ilgilenmek için oluşturulmuş olan kuruluşla uyum içerisinde takip edebiliyor. Bu yeni cüzdan çok-imzalı güvenlik imkanı sunuyor ve şifreli dijital varlıkları tıpkı mevcut kripto paralarda olduğu gibi özel anahtarlar aracılığıyla kontrol etmeye yarıyor.

Bu cüzdan sayesinde işlemlerle ilgili çeşitli bilgilere erişim sağlanabiliyor. Ulaşılabilecek bilgiler arasında işlem sırasında kullanılmış olan dijital paranın türü, miktarı, kaynak para birimi, kaynağın kimliği gibi şeyler bulunuyor. Ayrıca işlemin hangi cüzdanlara gönderildiği bilgisine de ulaşmak mümkün.

Çin’in merkez bankasının aldığı bu patent aslında pek de şaşırtıcı değil. Ülkenin hükümeti her ne kadar kripto para sektörüne karşı katı yaptırımlar uyguluyor olsa da merkez bankası bu tarz paraların altında yatan Blockchain teknolojisinden faydalanmanın çeşitli yollarını arıyor.

PBoC’deki Dijital Para Araştırma Laboratuvarı’nın müdürü olan Yao Qian, Nisan ayında yazdığı bir köşe yazısında Blockchain’in çeşitli avantajlar sunabileceğini söylemiş ancak bu teknoloji sayesinde gelen ‘merkezsizlik’ özelliğinin belli başlı durumlarda biraz azaltılması gerektiğini de belirtmişti.

PBoC yine bu ay içerisinde Blockchain teknolojisiyle ilgili başka bir gelişmeye daha imza atmıştı. PBoC, akıllı sözleşme ve Blockchain gibi teknolojilerden faydalanarak kağıt çekleri token haline getirmeyi sağlayacak bir adım atmıştı.

PBoC’nin yanı sıra genel olarak Çin’e bakacak olursak ülkenin Blockchain patentleri konusunda epey dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Yapılan bir araştırmaya göre Çin, geçtiğimiz yıl Blockchain teknolojisine dayalı projeler bazında en çok patent başvurusunda bulunmuş ülkeydi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment