Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Finans ve Ödeme Kuruluşlarına Kripto Para Yasağı

Çin Merkez Bankası çatısı altında faaliyet gösteren üç kuruluş, kripto para yatırımcılarının yasal güvencelerinin olmadığı vurgusuyla ülkedeki finans ve ödeme kuruluşlarının kripto para hizmeti sunmasının yasak olduğu mesajını verdi.

Çin İnternet Finans Derneği, Çin Bankacılık Derneği ile Çin Ödeme ve Clearing Derneği, salı günü paylaştıkları ortak bildiride ülkedeki şirketleri kripto para odaklı faaliyetlere karşı uyardı.

Şirketlere kripto para uyarısı yapıldı

Bugün paylaşılan metinde kripto paralar için ‘sanal para birimi’ ifadesi kullanıldı. Bunların gerçek birer para birimi olmadığı ve yasal bir karşılığının olmadığı belirtildi.

Çin merkezli şirketlere; sanal para alım-satımlarına merkezi birer kuruluş olarak aracılık etmek, özel sanal para üretmek gibi faaliyetlerin illegal olduğu mesajı verildi. Reuters’a göre bu karar, Çin’deki finans ve ödeme kuruluşlarının kripto paralara yönelik hizmet sunmasını engelliyor.

Kayıt olma, trading, clearing, mutabakat ve daha farklı hizmet ve işlemleri kapsayan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Finans ve ödeme kuruluşları, sosyal sorumluluklarını kuvvetlendirmelidir. Mal ve hizmetlerin fiyatlandırması, sanal para birimleri üstünden yapılmamalıdır. […] Müşterilere, (söz konusu şekilde) doğrudan veya dolaylı şekilde hizmet vermemelidir.”

Reuters haberine göre finans ve ödeme kuruluşlarının birikim veya tröst hesabı gibi hizmetler sunması da engelleniyor. Çinli yatırımcıların kişisel cüzdanlarında kripto para tutmasına karşı bir kısıtlama bulunmuyor.

Messari’nin Ürün Müdürü Qiao Wang, bugünkü bildirinin geçmişte alınan yasaklama kararıyla ilgili olduğunu söylüyor.

qiao-wang-kripto-para-cin

Kripto paraların riskleri sıralandı

Bireysel yatırımcı düzeyinde, sanal paraların risklerine ilişkin daha fazla farkındalık yaratılması gerektiği belirtiliyor.

Bu varlıkların temelinde yatan “gerçek bir değer” olmadığı, sanal para fiyatlarının “aşırı kolay şekilde manipüle edilebileceği” ve piyasadaki spekülatif işlemlerin, çeşitli riskler barındırdığı vurgulandı.

Yatırımcılara bu riskler konusunda bilinçlenmeleri, doğru yatırım stratejileri kurmaları ve piyasadaki yatırım furyalarından kaçınmaları öneriliyor. Wu Blockchain, derneklerce yayınlanan uyarı metnini şu sözlerle yorumladı:

“Çin’deki yatırımcı sayısı, altcoinlerin popülerliğiyle birlikte yakın zamanda artmaya başladı. Bu artış, regülatörlerin dikkatini çekti. Ama bu uyarı metni dernekler tarafından yayınlandığına göre bu (popülerlik) henüz daha üst düzey otoritelerin dikkatini çekmemiş.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!