Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Bitcoin’i “Yatırım Aracı” Olarak Tanımladı

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Li Bo, pazar günü katıldığı etkinlikte kripto paralar hakkında konuştu. Bo, Bitcoin gibi kripto paraların birer yatırım aracı veya alternatif bir yatırım seçeneği olarak kullanılabileceğini söyledi.

Li Bo, bugün düzenlenen Boao Forum’da Çin Merkez Bankasının eski başkanı Zhou Xiaochuan ile bir araya geldi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Bitcoin ve benzeri kripto paraların birer para birimi olmadığını söyledi.

İlk kez yatırım aracı olarak tanıdı

Li Bo, kripto paraların “yatırım aracı” ya da “alternatif yatırım seçeneği” olarak “gelecekte önemli bir rol oynayabileceğini” belirtti. Colin Wu’nun haberine göre kripto paralar için yapılan bu tanım, Çin Merkez Bankası için ilk niteliğinde.

Bunların para birimi olarak görülmediğini belirten Başkan Yardımcısı, “Çin gibi birçok ülke, kripto paraların bir yatırım metodu olarak nasıl regüle edilmesi gerektiğini araştırıyor.” dedi. Kripto para piyasasında oluşacak spekülatif ortamın, “ciddi mali riskler” doğurabileceği ifade edildi.

Bu hafta kripto varlıkların ödeme işlemlerinde kullanılmasına karşı karar alan TCMB, aldığı kararı bu işlemlerin “telafisi mümkün olmayan mağduriyetler” yaratabileceğini vurgulayarak açıklamıştı.

Stablecoin ile Bitcoin arasında farklar var

Özel şirketlerce geliştirilen stablecoinler hakkında konuşan Bo, bunlar için diğer kripto varlıklardan farklı olarak “ödeme aracı” ifadesini kullandı.

Genelde belli bir dayanak varlığa birebir oranında sabitlenen stablecoinlerin, “bankacılıktakine benzer” şekilde regüle edilebileceği açıklandı. Başkan Yardımcısı, stablecoin regülasyonlarının, Bitcoin ve benzeri kripto varlıklara kıyasla daha katı olabileceğini dile getirdi.

Kripto paraları dijital emtia olarak gören Çin, ülkede ilk dijital para arzı (ICO) düzenlemeyi ve kripto para borsası işletmeyi 2017’de yasaklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!