Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Açıkladı: Dijital Yuan Kullanılan İşlemlerin Tutarı 100 Milyarı Aştı

Çin Merkez Bankası (PBoC) dijital yuan kullanımının geçtiğimiz günlerde 100 milyar yuanı aştığını açıkladı.

Reuters’ın 13 ekim tarihli raporuna göre Çin Merkez Bankası, dijital yuan kullanılan işlemlerin tutarının 31 Ağustos itibariyle 100 milyar yuanı (13,9 milyar dolar) aştığını duyurdu. Banka dijital yuanı piyasaya sürmeye devam edeceğini belirtti.

PBoC açıklamalarına göre harcamalar, pilot bölge ve şehir olarak seçilmiş toplamda 15 yerleşim biriminde 360 milyondan fazla işlemi kapsıyor. Yetkililer an itibariyle Çin’de 5,6 milyondan fazla tüccarın ödemelerde dijital yuan kabul edebileceğini belirtiyor.

Ayrıca dijital yuan’ın şimdiye kadar  kadar ağırlıklı olarak yerel perakende işlemlerde kullanıldığı ancak yakında finansal işlemlerde ve devlet işlemlerinde de kullanılması için tanıtımlarının yapılmasının planlandığı kurum tarafından aktarıldı. Ayrıca dijital yuanın, üreticiler ve tüketiciler için daha kullanışlı olması adına Alipay ve WeChatpay’in de ödeme sistemlerine dahil edileceği verilen bilgiler arasında yer aldı.

Kurum dijital yuan’ın kullanımını teşvik etmenin yanı sıra salgınla mücadele kapsamında halkın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için Shangay’da 4,5 milyon dolarlık ücretsiz e-CNY (dijital yuan) dağıtmıştı.

Dijital para birimi konusunda hummalı bir çalışma yürüten Çin, Bank of International Settlements tarafından geliştirilen sınır ötesi çoklu Merkez Bankası Dijital Para Birimi Köprüsü (mCBDC) denemesine de katılmıştı. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!