Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainalysis’a Göre Ekim Ayında Şu Ana Kadar 718 Milyon Dolarlık Kripto Hack Saldırısı Gerçekleşti: Yılın En Pahalıya Patlayan Ayı

On-chain analiz platformu Chainalysis verilerine göre henüz yarısında olmamıza rağmen ekim ayı kripto hack saldırıları konusunda yılın en pahalıya patlayan ayı seçildi.

Chainalysis, Ekim 2022’yi hack saldırıları konusunda “yılın şimdiye kadarki en büyük ayı” olarak belirledi ve ekim ayında toplam saldırı değerinin neredeyse 718 milyon dolara ulaştığını ortaya koydu. Veriler ışığında bakıldığında, ayın yarısına ulaşmamıza rağmen merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerine yönelik 11 farklı saldırıda yüz milyonlarca dolarlık istismar görüldü. 2022 yılının ocak ayından bu yana toplamda 125 farklı ciddi hack saldırısının yaşandığı bildirildi.

Verilere göre 2021, kripto hacklerinin rekor kırdığı en büyük yıl olarak kayıtlara geçmişti. Fakat 2022, hack vakaları bu hızla devam ederse büyük olasılıkla 2021 yılını geride bırakabilir. Sadece 11 Ekim‘de yaklaşık 122 milyon dolar değerinde dört farklı hack saldırısı yaşandı. Bilgisayar korsanları, kripto cüzdanı Rabby Wallet‘tan akıllı bir sözleşme kullanarak 200.000 dolar, QANplatform‘un Ethereum köprüsünden 1,89 milyon dolar, TempleDAO‘dan 2 milyon dolar ve Solana’nın yerel Mango Pazarlarında 118 milyon dolarlık varlık çaldı.

Analiz platformu 2019-2021 yılları arasında hack vakalarının çoğunun merkezi platformlarda gerçekleştiğini bildirdi. Fakat merkezi borsaların güvenlik önemlerinin arttırmaları sonucunda saldırganlar 2022 yılında merkeziyetsiz borsalara yöneldi. 2022 yılındaki saldırıların %90’ı DeFi protokollerinde gerçekleşti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!