Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Bankalar ile Kripto Para Kısıtlamasını Görüştü

Çin Merkez Bankası, banka ve ödeme kuruluşları ile bir toplantı düzenleyerek kripto para sektöründe tezgah-üstü (OTC) işlem yapanların banka hesaplarının tespit edilmesini ve bu hesapların kullandığı “ödeme ve fonlama kanallarının kapatılmasını” talep etti.

Çin Merkez Bankasının pazartesi günkü resmi açıklamasına göre toplantıda Çin Endüstri ve Ticaret Bankası, Çin Tarım Bankası, İnşaat Bankası, Endüstri Bankası, Alipay gibi kuruluşlar yer aldı.

Çin Merkez Bankası kripto para ticaretinin ekonomik ve finansal düzeni bozduğunu, bunların kara para aklamak gibi illegal amaçlarla kullanılabildiğini ve insanların mal güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı. Toplantıda, finansal kuruluşların kripto parayla işlem yapmasını yasaklayan 2017 tarihli karar hatırlatıldı.

Kurum içi denetimler sıkılaşacak

Banka ve ödeme kuruluşları; OTC işlemi yapan veya kripto para borsası işleten bir müşterileri olup olmadığına dair daha detaylı incelemeler yapacak. Bu yönde faaliyet gösterdiği tespit edilen müşterilerİn “ödeme ve fonlama kanallarının vakitlice kapatılması” istendi.

Çin Merkez Bankası, kripto para piyasasında bu tarz işlemler yapan kuruluşlara hesap açımı, ticaret, clearing, mutabakat gibi ürün ve hizmetlerin sunulmasını istemiyor.

Çin, ülkede doğrudan itibari para üzerinden hizmet veren kripto para borsalarını 2017’de kapattı. Yerli yatırımcılar, itibari para-kripto para arasında geçiş yapabilmek için eşten-eşe hizmet alabilecekleri OTC kanallarını kullanıyor.

Bankalardan teker teker açıklama geldi

Toplantıya katılan banka ve ödeme kuruluşları, Merkez Bankası resmi şekilde duyuru yaptıktan sonra birbirlerinden birkaç dakikalık aralıklar ile ayrı ayrı açıklamalar yayınlamaya başladı. Örneğin Çin İnşaat Bankası, toplantıda alınan kararın nasıl somutlaşacağını şöyle detaylandırdı:

“Bankamız dijital paralar ile bağlantılı hiçbir ticari faaliyet yürütmemekte ve bu faaliyetlerde yer almamakta, müşterilerin dijital paraları içeren işlemlere erişmesini yasaklamakta ve müşteri işlemlerini daha yoğun bir şekilde incelemeye başlayacaktır. İlgili işlemlerin tespiti halinde, hemen hesap hareketliliğinin askıya alınması, müşteriyle ilişiğin koparılması gibi adımlar atılacaktır. […] Hiçbir kurum veya şahıs; token üretmek veya dijital para işlemi yapmak için banka hesabını, ürün ve hizmetlerini kullanamaz.”

On-ramp/off-ramp dışında, “her şey yolunda”

Borsaların banka veya ödeme kuruluşları ile çalışmasını engelleyen bu uygulama, Çinli yatırımcıların itibari para-kripto para arasında geçiş yapmak için kullanabileceği on-ramp ile off-ramp kanallarını iyice tıkıyor.

Primitive Crypto’nun kurucusu Dovey Wan, Çinli bankaların OTC işlemi yaptığı tespit edilen müşterilere karşı mart ayından beri yaptırım uyguladığını (örneğin, hesaba birkaç ay boyunca bloke konması) ve Çin Merkez Bankası tarafından yapılan çağrının, beklenmedik olmadığını belirterek, şu yorumda bulundu:

“‘Banka hesabına bloke konması’, Çinli yatırımcıların yıllardır karşılaştığı en büyük zorluktu. Bu yüzden, insanlar buna zaten hazırlıklı. […] Bankaların blokesi yüzünden on/off-ramp işlemler büyük ölçüde duracak. Bu yuan kullanan Çinli yatırımcılar için büyük bir sıkıntı yaratır, (Çin’deki) likidite ile fiyatlarda gariplikler olabilir ama bunun dışında, her şey yolunda.

Geçmişte Çin Merkez Bankasının Nanjing şubesinde görev almış Hong Shuning, banka ve ödeme kuruluşlarına getirilen kısıtlamanın “beklenenden daha hafif olduğunu”, kripto paralara getirilecek düzenlemelerin 2013’te alınan kararlardan “daha katı olmayacağını” ve bunun olumlu şekilde yorumlanabileceğini söyledi.

Çinli gazeteci Colin Wu ise ülkede Bitcoin ve kripto para madenciliğine karşı uygulanan yaptırımları hatırlatarak, kripto para piyasasına getirilen kısıtlamaların artıp artmayacağı konusundan “emin olmadığını” belirtti.

Ülkede İç Moğolistan, Xinjiang, Qinghai ve Sichuan gibi bölgeler; mayısın ikinci yarısından bu yana madenciliğe ya büsbütün ya kısmi engel getirdi. Sichuan, geride bıraktığımız hafta sonu 26 Bitcoin madencisinin enerjisini kesti.

CoinGecko verilerine göre dün geceyarısından önce 36.106 dolar olan Bitcoin fiyatı, yazım sırasında 32.591 dolara düştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!