Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Başkanı Açıkladı: Dijital Yuan Belirli Bir Seviyede Anonimlik Sağlayacak

Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Yi Gang, dijital yuan (e-CNY) adı verilen Dijital Merkez Bankası Parası’nın (CBDC) kullanıcılara belirli bir seviyede anonimlik sağlayacağını belirtti.

PBoC Başkanı Yi Gang 31 Ekim tarihinde Hong Kong FinTech haftasında yaptığı konuşmasında, e-CNY’ın ilerlemesinden bahsetti. Başkan Gang, e-CNY’ın kullanıcılarına belirli bir seviyeye kadar anonimlik sağlayabileceğini belirtirken gizlilik konusuna önem verdiklerini ifade etti.

Gang, dijital yuan’ın halihazırda sağlam bir dijital ödeme altyapısına sahip olan Çin’de nakde alternatif olarak konumlandırıldığını bildirirken gizliliğin korunmasının gündemlerinde yer alan en önemli konulardan biri olduğunun altını çizdi.

Başkanın açıklamalarına göre kullanıcılarına kontrol edilebilir anonimlik sunacak iki kademeli ödeme sisteminde ilk kademede PBoC, yetkili operatörlere e-CNY sağlayacak ve bu kademede yalnızca kurumlar arası işlem bilgileri işlenecek. İkinci kademede ise yetkili operatörler, yalnızca halkın kullanımına yönelik değişim ve dolaşım hizmetleri için gerekli olan kişisel bilgileri toplayacak ve veriler şifrelenerek saklanacak, hassas bilgiler anonimleştirilecek ve üçüncü şahıslarla paylaşılmayacak. Ayrıca kullanıcılar, özel cüzdanlar sayesinde belirli bir tutara kadar anonim işlemler yapabilecek.

Anonimliğin çift taraflı bir kılıç olduğuna dikkat çeken başkan, özellikle finansal sektörlerde anonimliğin dikkatle ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Gang, anonimlik konusunda bireysel mahremiyetin korunması ve yasa dışı faaliyetlerle mücadele konusunda denge kurulması gerektiğini belirtti. Birçok yetkiliden de benzer doğrultuda görüşler bildirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!