Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Dijital Yuanın Ar-Ge Raporunu Paylaştı

Çin Merkez Bankası, 2014 yılında araştırmaya başladığı dijital yuan whitepaperını yayımlayarak, şimdiye dek ilerletilmiş ar-ge sürecine ilişkin detayları açıkladı. Belgede dijital yuanın arka planı, misyonu ve tasarımı hakkında genel bilgiler verildi.

Çin Merkez Bankası tarafından üretilecek ve merkezi şekilde idare edilecek dijital yuan, fiziki yuana hem yasal statü hem mali değer bakımından denk bir yasal ödeme aracı olacak.

Kendi dijital parası için yayımladığı belgede Bitcoin gibi kripto paraları de inceleyen Merkez Bankası, bunların “spekülatif amaçlarla” kullanıldığını, bunlarla “kara para aklama gibi illegal faaliyetlerin” yapılabildiğini vurguladı.

  • Dijital yuan, Çin halkına “güvenilir, stabil, hızlı ve verimli” bir ödeme sistemi sunmak, “finansal katılımı iyileştirmek” ve “ödeme sisteminin verimliliğini artırmak” için üretilecek.

  • Dijital yuanın kullanıcının gizliliğini ve hassas bilgilerini muhafaza edecek, “kontrol edilebilir bir anonimliği” olacak.

  • Büyük ölçüde yurt içi işlemlerde test edilen dijital yuanın, uluslararası para transferlerinde kullanılabilecek altyapıya sahip olduğu açıklandı.

  • Sahteciliğin ve çifte-harcamaların (double-spend) önüne geçilebilmek için dijital sertifikaların, imzaların ve çeşitli şifreleme yöntemlerinin kullanıldığı dijital yuan altyapısının, akıllı sözleşme teknolojisi ile uyumlu olacağı belirtildi.

  • Vatandaşlar, bu parayı saklayacakları dijital cüzdanlarda yer alan işlem limiti, koşullu ödeme gibi özelliklerden faydalanabilecek, “ana cüzdana” bağlı “alt cüzdanlar” oluşturabilecekler.

  • Ticari bankaların dijital yuan sisteminde yer alması sağlanarak, finans sistemindeki aracı kurumların ortadan kalkmasının önüne geçilecek.

30 Haziran 2021 itibarıyla 20.87 milyondan fazla dijital yuan cüzdanı açıldı ve toplam değeri yaklaşık 34.5 milyar yuana denk gelen 70.75 milyondan fazla dijital yuan işlemi yapıldı.

Dijital yuan; Shenzhen, Suzhou, Xiong’an, Chengdu ve 2022 Pekin Olimpiyatlarında, bunlara ek olarak Shanghai, Hainan, Changsha, Xi’an, Qingdao ve Dalian’da test edilmeye devam edecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!